דרכונים
תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לאירלנד.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 2 עמודים ריקים בדרכון.
אשרת כניסה לאירלנד
אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי פטורים מהוצאת אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם לאירלנד. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה לאירלנד.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לאירלנד עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.
בריאות וחיסונים בטיול לאירלנד
אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.
ביטחון אישי באירלנד
אירלנד היא ארץ בטוחה למטיילים. עם זאת, אנא הביאו בחשבון את הדברים הבאים:
גנבה וכייסות: תיירים עשויים להיתקל נתקלים בבעיה של גנבה או כייסות. עיקר הגנבות מתרחשות בשדות התעופה ובמקומות הומי אדם באזורי תיירות מרכזיים. המטרות העיקריות של הגנבים הן כסף ודרכונים. יש לשמור על ערנות ולהקפיד על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת. מומלץ להימנע מלשאת עליכם חפצים יקרי ערך.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לאירלנד. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שאירלנד, כמו שאר אירופה, עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.
מזג אוויר באירלנד
אקלים: האקלים באירלנד ממוזג, מתון ולח הודות להשפעתם של האוקיינוס האטלנטי וזרם הגולף החמים. משרע הטמפרטורות מתון ונע בין מינוס 5 (נדיר) ל-26 מעלות צלזיוס, אך מידות החום הממוצעות הן 20 מעלות צלזיוס בקיץ ו-7 מעלות צלזיוס בחורף. כמעט שלא יורד שלג באירלנד, אבל גשם יורד בכל עונות השנה והוא המעניק לאי את צבעו הירוק-תמיד. עליכם להביא בחשבון שמזג האוויר באירלנד נתון לשינויים פתאומיים ומהירים, ויש להיערך לכך מבחינת הלבוש.
עונות השנה בדבלין:
▪ אביב – מאי-יוני: קריר-נוח וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 17-15 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-60 מ"מ בחודש.
▪ קיץ – יולי-אוגוסט: חמים וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 20-19 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-60 מ"מ בחודש.
▪ סתיו – ספטמבר-אוקטובר: קריר וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 17-13 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-70 מ"מ בחודש.
▪ חורף – נובמבר-אפריל: קר וגשום. טמפרטורות ממוצעות: בדצמבר-פברואר כ-8 מעלות צלזיוס, ואילו בנובמבר. במרץ ובאפריל – כ-12 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: 70-50 מ"מ בחודש.
השעה באירלנד
אזורי זמן באירלנד: השעה אחידה בכל רחבי אירלנד.
הפרשי השעות בין ישראל לאירלנד: השעה באירלנד היא שעון ישראל פחות שעתיים (GMT).
שעון קיץ: אירלנד עוברת לשעון קיץ בסוף מרץ וחוזרת לשעון חורף בסוף אוקטובר. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין אירלנד לישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרשי השעות שצוינו לעיל.
כסף באירלנד
המטבע באירלנד: אירו (Euro).
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: אנחנו ממליצים להצטייד בשני אמצעי תשלום – מזומן וכרטיס אשראי:
▪ אירו מזומן: מומלץ להצטייד מראש בשטרות של אירו ובלירות שטרלינג. לתשומת לבכם: האירופאים אינם ששים לקבל תשלום בשטרות של 500 אירו. מומלץ להימנע משימוש בשטרות מסוג זה.
▪ כרטיס אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי לכל הוצאה בטיול וכן למשיכת מזומנים מכספומטים.
אוכל ושתייה באירלנד
מים: אפשר לשתות מי ברז באירלנד בלי חשש.
ארוחות בטיול לאירלנד: המטבח האירי אינו מעודן במיוחד, והוא מורכב מנזידים ומתבשילי קדרה של תפוחי אדמה ובשר, צלי טלה, דגי טרוטה וירקות שורש, וכמובן – פאי רועים. אירלנד היא גם יצרנית אלכוהול מסוגים שונים.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה (יש מקומות שבהם חלק מהארוחה מגיע בהגשה). האירים ממעטים להגיש ירקות טריים.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במזנונים מהירים, במסעדות מקומיות או במרכולים – בהתאם לתכנית הטיול בכל יום.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות, בפאבים או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לאירלנד: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.
מלונות באירלנד
סבלות במלונות: בחלק מהמלונות יש שירותי סבלות, ובחלק לא. לפיכך, עליכם להיות ערוכים לשתי האפשרויות: מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, ולהעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם. ברוב המלונות יש מעליות המקלות על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.
מיזוג אוויר במלונות: לא בכל המלונות יש מערכת מיזוג האוויר בחדרים, אבל מזג האוויר באירלנד מתון.
חדרים זוגיים: בחלק מהחדרים הזוגיים באירלנד יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.
חדר ליחיד: בחלק מהמלונות החדר ליחיד הוא קטן ומוצעת בו מיטת יחיד.
טיסות לאירלנד
כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
תקשורת באירלנד
קידומת בינלאומית: הקידומת של אירלנד היא 353.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi באירלנד נפוצה למדי. בתי קפה, מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. המלונות מאפשרים גלישה בלי תשלום לעתים רק בלובי ולעתים בחדרים.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.
צילום באירלנד
בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.
חשמל באירלנד
החשמל באירלנד: 220 וולט. השקעים הם בריטיים – הללו הם שקעים גדולים עם שלושה פינים מלבניים גדולים.
המלצות להתנהגות באירלנד
להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים באירלנד.
ביקור בכנסיות: בביקור בכנסייה או במנזר יש להימנע מלבוש חשוף. אם אתם נקלעים לכנסייה בשעת מיסה, נהגו בכבוד באירוע. אל תשוטטו ואל תצלמו.
רישום במלונות: יש מלונות שבהם המטיילים נדרשים להציג את הדרכונים ולמלא טפסים. במלונות אלה עליכם להמתין בלובי עד להחזרת הדרכונים מפקידי הקבלה.
במסעדות: קריאה לאנשי שירות בנקישה באצבעות או בצעקה נחשבת לגסות רוח. אנא נהגו בדרך ארץ.
בפאבים: בפאבים שבהם יש הופעה של הרכב מוזיקלי לא משלמים על ההופעה. הדרך של הלקוחות להודות למקום על ההופעה היא להזמין משקאות מהבר או מנות מהמטבח.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (2-1 אירו לכל מזוודה), לחדרנים (2-1 אירו ליום), למלצרים (12.5-10% ממחיר הארוחה, ותוספת אם תרצו להודות על שירות טוב. לעתים השירות כלול בחשבון) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).
מצבי חירום באירלנד
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
טלפונים בחירום: מספר הטלפון לשירותי חירום באירלנד הוא 112.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.
איי אראן
איי אראן (Aran Islands) הם שלושה איים במפרץ גולוויי (Gallway Bay) שבמערב אירלנד. האי אינישמור (Inishmore) הוא הגדול והמתויר שבהם. יש בו שרידים להתיישבות קדומה – מבצר דן אנגוס (Dūn Aŋgəs) הניצב על מצוק מעל האוקיינוס, שרידי כנסיית ביניין (Teampull Bheanáin) ועוד. באי פזורים גדרות אבן נמוכות ובתים בני קומה אחת. כאן צולם הסרט "האיש מאראן" (רוברט פלאהרטי, 1934) שהתיימר לתאר את חייהם הקשים של תושבי האי. האיים אינישמן (Inishmaan) ואינישיר (Inisheer) קטנים מאינישמור ומתוירים פחות ממנו.
גאלוויי
גאלוויי (Galway) שבמערב אירלנד היא העיר השלישית בגודלה במדינה. העיר, היושבת לשפת מפרץ גאלוויי, היא יעד תיירותי מושך למטיילים במערב האי. בשטחה של העיר זורם הנהר קוריב (Corrib). הקתדרלה של גאלוויי, בעלת כיפת הנחושת, שימשה בגלגולה הקודם בית כלא. כנסיית סנט ניקולס (St. Nicholas) נבנתה בראשית המאה ה-14 על ידי משפחת לינץ'. ביתה של משפחת לינץ', "טירת לינץ'" (Lynch's Castle), עוד עומד על תילו ומשמש בנק. בגשר הסלמון (Salmon Weir Bridge) דייגים מנסים את כוחם בתפיסת סלמונים בחודשים אפריל–יולי.
דבלין
דבלין (Dublin), בירת הרפובליקה של אירלנד, שוכנת על גדות הנהר ליפי (Liffey). במאה התשיעית לספירה היה כאן יישוב ויקינגי ששמו "אן דב-לין" (הבריכה השחורה בגיילית). במאות 18-17 העיר, שהייתה תחת שלטון בריטי, התפתחה והפכה לעיר חשובה באימפריה. מחלת הכימשון שפגעה ביבול תפוחי האדמה ב-1849–1846 יצרה את מה שמכונה "הרעב הגדול", שהביא למותם של כחצי מיליון בני אדם. רבים מתושבי האי, ובהם תושבי דבלין, היגרו לארצות הברית ולמדינות נוספות, ואוכלוסיית העיר הצטמקה. בשנת 1916 התרחש בעיר מרד הפסחא, שהוביל לבסוף לעצמאות הרפובליקה האירית (החלק הצפוני של האי נותר תחת שלטון בריטי), אולם הרס חלקים בעיר.
בעיר שתי תעלות גדולות: גראנד קנאל (Grand Canal) מדרום לנהר ליפי ורויאל קנאל (Royal canal) מצפון לנהר. בנייתן החלה במאה ה-18. האזור העתיק, הנמצא בחלק הדרומי של העיר, בנוי בתבנית ג'ורג'יאנית. בין המקומות המתוירים בעיר אפשר לציין את טירת דבלין, ששימשה את השלטון הבריטי; טריניטי קולג' )אוניברסיטת דבלין( שהוקם על ידי אליזבת הראשונה ב-1592. בספריית האוניברסיטה נמצא "הספר של קלס", המיוחס לקדוש קולומבה; ו"גשר הפני", החוצה את הנהר. עוד יש לציין את פארק פיניקס (Phoenix Park) רחב הידיים, עם צלב האפיפיור העצום (Papal Cross), אגמים, מסלולי אופניים וגן חיות.
הסופר ג'יימס ג'ויס ("דבלינאים", "יוליסס" ועוד) נולד בעיר ואפשר לטייל בעיר בעקבותיו. ב-16 ביוני, היום שבו מתרחש "יוליסס", חוגגים בעיר את "הבלומסדיי". ג'ונתן סוויפט, אוסקר ויילד, סמואל בקט – אף הם התגוררו בעיר והותירו בה את חותמם.
העיר קשורה במוזיקאים רבים, ומקובל להתייחס לאזור הטמפל בר כמרכז המוזיקה (והאלכוהול) של העיר, אולם היא נוכחת כמעט בכל מקום. כאן הוקמה להקת U2 המפורסמת. "קיר התהילה" (Wall of Fame) הנמצא ב-Temple Lane South הוא קיר המנציח מוזיקאים אירים, שרק חלקם מוזכרים כאן. רחוב גרפטון (Grafton Street), רחוב הקניות המפורסם, למשל, הופיע גם בסרט המוזיקלי "פעם אחת" (Once).
טבעת קרי
טבעת קרי (Ring of Kerry) היא דרך מעגלית שאורכה כ-200 קילומטר, והיא נמתחת לאורך חצי האי איוורה. הדרך עוברת בסמוך לחופי האוקיינוס האטלנטי, ואפשר לראות בה כפרי דייגים, בתי חווה מבודדים, מנזרים, טירות, איים ומעגני סירות. הדרך נמצאת במחוז קרי, שבו נולד דניאל או'קונל, מייסד תנועת ההתנגדות האירית לאנגלים במאה ה-18. לרוב מגיעים אליה דרך קילרני.
סלע קאשל
סלע קאשל (Rock of Cashel), "סלע השטן", הוא אתר היסטורי במחוז טיפררי (County Tipperary) שבדרום אירלנד. המקום מתנשא מעל עיירה בשם קאשל, שפירוש שמה הוא מבצר. כאן, על פי האמונה הנוצרית, הצליח סנט פטריק לשכנע את המלך הפגני לקבל עליו את הנצרות. האתר מימי הביניים הוא מקום מושבו של המלך מבית מונסטיר (Muntster). יש כאן שרידי כנסייה מן המאה ה-11, מצודה, קתדרלה מן המאה ה-13 ומגדל עגול. בלילה המקום מואר באופן מרשים.
צוקי מוהר
צוקי מוהר (Cliffs of Moher, "צוקי החורבן") שבמערב אירלנד הם אחד מהאתרים המתוירים ביותר במדינה. הצוקים נמתחים לאורך של כשמונה קילומטרים ומתנשאים לגובה של כ-120 מטר בממוצע (הנקודה הגבוהה ביותר מגיעה ל-214 מטר). מגדל התצפית או'בריאן, המתנשא לגובה של 88 מטר, נבנה בשנת 1835. מגג המגדל אפשר לצפות לעבר מפרץ גאלוויי ואיי אראן. בסמוך למגדל עובר מסלול הליכה. ממזרח למצוקים משתרע אזור טרשי, שפזורים בו עשרות דולמנים ומבני טומולי פרהיסטוריים.
קונמרה
אזור קונמרה (Connemara) הוא חבל ארץ פראי במחוז גאלוויי שבמערב אירלנד. יש בו ביצות, אגמים והרים טרשיים. בשנת 1980 נפתח בו הפארק הלאומי קונמרה המשתרע על פני 16 אלף דונם, ויש בו שבילי הליכה ו-"The Twelve Pins" – גושי גרניט מחודדים. לא הרחק מהפארק שוכנת Kylemore Abbey, אחת הטירות היפות באירלנד, המשמשת כיום מנזר בנדיקטי. קליפדן היא העיירה הגדולה באזור, והיא משמשת נקודת מעבר למטיילים באזור. אוכלוסיית האזור דלילה, והיא שומרת על השפה הגיילית העתיקה ועל מנהגים מקומיים נוספים.
קילרני
קילרני (Killarney), עיירה תיירותית נעימה ומוקפת הרים, נוסדה לפני יותר ממאתיים שנה. העיירה נמצאת בסמוך לפארק לאומי בשם זה, שבו מתרומם רכס מגיליקאדי (Macgillycuddy). קילרני היא נקודת המוצא לדרך "טבעת קרי".
חדר משלו
הצייר האירי פרנסיס בייקון הוא דמות חשובה בעולם האמנות. ביקור בסטודיו שלו ששוחזר בגלריה בדבלין הוא חוויה לאוהבי אמנות
מאת: תמר שנקר | פורסם ב-21 בינואר 2018הצייר פרנסיס בייקון נולד בשנת 1909 ברחוב בגוט תחתון מספר 63 בדבלין. בן שני מחמישה ילדים שנולדו להוריו אדוארד וכריסטינה, אנגלים במוצאם שהיגרו לאירלנד. אביו שעסק באימון ...