דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה למיאנמר.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.

אשרות כניסה

אשרות כניסה למיאנמר | בורמה

אשרת כניסה: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי נדרשים להוציא מראש אשרת כניסה למיאנמר. ניתן להנפיק את האשרה בשתי דרכים:
האפשרות האחת - אישור כניסה אינטרנטי: ניתן להוציא את האשרה באמצעות אתר האינטרנט של Ministry of Labour, Immigration and Population של מיאנמר. האישור מאפשר כניסה אחת למיאנמר, לתקופה מקסימלית של 28 יום (יש להיכנס ולצאת ממיאנמר בתוך 90 ימים ממועד הנפקת האישור). עליכם למלא את הטופס המקוון, ולצרף תמונה צבעונית עדכנית שלכם (שצולמה לא יאוחר משלושה חודשים קודם הגשת הבקשה), כאשר התמונה מסוג JPEG, צבעונית, ללא משקפים ועל רקע לבן). על התמונה להיות בגודל של 4.8X3.8 ס"מ. משקל קובץ התמונה המקסימלי 2MB.
הנפקת האשרה בכוחות עצמכם: באפשרותכם להוציא את האשרה בעצמכם בעלות של כ-50 דולר. האגרה משולמת באמצעות כרטיס אשראי בעת הגשת הבקשה. התשובות מגיעות בדוא"ל עד 96 שעות מרגע הגשת הבקשה. יש להדפיס את האישור האלקטרוני ולהגישו, יחד עם הדרכון, בעת הכניסה למיאנמר. מטייל שמנפיק את האשרה בכוחות עצמו יישא גם באחריות להנפקה.
הנפקת האשרה דרך משרדנו: אפשרות אחרת היא להיעזר בשירותי המשרד שלנו. לטובת הנפקת האשרה עליכם להעביר אלינו פרטי דרכון ולצרף תמונה בקובץ מסוג JPEG כמפורט לעיל. עלות הנפקת האשרה 75 דולר.
האפשרות השנייה - הנפקת אשרה בשגרירות המיאנמרית בישראל: האשרה תונפק באמצעות משרדנו, בעלות של 75 דולר. לטובת הגשת הבקשה יש למסור לידינו דרכון בתוקף, תמונת דרכון עדכנית, ללא משקפיים ועל רקע לבן ולמלא טופס בקשת אשרה. האשרה מאפשרת כניסה אחת למיאנמר למשך 28 ימים. הנפקת האשרה אורכת כשבוע ימים.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס למיאנמר עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול למיאנמר | בורמה

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי במיאנמר | בורמה

מיאנמר היא מדינה ידידותית לישראלים, ומטיילים יכולים לטייל בה בתחושת ביטחון גבוהה. אמירה זו נכונה כל עוד הביקור מוגבל לאזורים שבשליטת הממשלה. לאורך הגבול של מיאנמר עם סין ותאילנד עדיין פועלות מחתרות צבאיות של המיעוטים האתניים הנאבקים על עצמאותם. יש להימנע בכל תוקף מכניסה לאזורים אלו.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע למיאנמר. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ.
אזהרה לגבי ביקור במדינת ראקין: אנחנו ממליצים להימנע מכל ביקור במדינת ראקין שבמערב מיאנמר, בשל התגברות המאבקים האתניים בין בודהיסטים למוסלמים.
אזהרה לגבי ביקור במדינת קאצ'ין וההימלאיה הבורמזית: אנחנו ממליצים להימנע מכל ביקור במדינת קאצ'ין, למעט הערים פוטאו ומייקצ'ינה, בשל מצב הלחימה בין המחתרת הקאצ'ינית לצבא הבורמזי.
אזהרה לגבי ביקור במזרח מדינת שאן: אנחנו ממליצים להימנע מכל ביקור בצפון מדינת שאן, למעט הערים לאשיו וסיפאו, בשל מצב הלחימה בין צבא שאן החופשית וצבא קוקאנג לצבא הבורמזי.
אזהרה לגבי ביקור במדינת מון וקאיה: מאבקן של המיליציות השבטיות במדינת מון וקאיה הולך ודועך. ובכל זאת, אנו ממליצים לפני ביקור במדינות מון וקאיה לבצע בדיקה יסודית לגבי המצב הפוליטי והצבאי.

מזג אוויר

מזג אוויר במיאנמר | בורמה

אקלים: האקלים ברוב מיאנמר, למעט ההימלאיה הבורמזית, הוא טרופי וטרופי-למחצה, כשמידת הטרופיות הולכת וגוברת ככול שיורדים לחלקה הדרומי של הארץ. הטמפרטורות תלויות במידה רבה בגובה הטופוגרפי של כל מקום ומקום, כאשר אזורים גבעיים והרריים נוטים להיות קרירים יותר בכל אחת מעונות השנה.
יוצאת מכלל זה ההימלאיה הבורמזית המאופיינת באקלים הררי ממוזג וקר. התנאים משתנים בצורה ניכרת עם העלייה בגובה. החלק הגבוה בהימלאיה מאופיין באקלים קוטבי עם טמפרטורות נמוכות ואדמה קפואה.
העונות המומלצות לטיולים: העונה המתאימה ביותר לטיול במיאנמר היא החורף, אם כי גם תקופת המונסון יכולה להתאים לטיולים (להוציא את אזורי החוף שהם לחים וגשומים במיוחד).
מזג אוויר בינגון:
▪ חורף (נובמבר–פברואר): עונה קרירה ויבשה (אם כי בחודשים דצמבר וינואר יכולים להופיע גשמים ספורים בשל המונסון המזרחי). הטמפרטורות נוחות, סביב 23 מעלות צלזיוס (בנובמבר ובפברואר). בדצמבר וינואר הטמפרטורות יכולות לצנוח ל-12 מעלות צלזיוס בשעות היום, ועוד פחות מזה בשעות הלילה.
▪ קיץ (מרץ–מאי): עונה חמה ויבשה. לא יורדים משקעים. הטמפרטורות עולות בהדרגה ובחודש מאי מגיעות ל-40 מעלות צלזיוס ואף יותר. החום כבד מנשוא.
▪ מונסון (יוני–ספטמבר): עונה חמה וגשומה. הטמפרטורות יורדות לסביבות 30 מעלות. אך באותה עת הגשמים הולכים ומתרבים. כמות המשקעים בחודשים של יולי ואוגוסט מגיעה לכ-600 מ"מ גשם בחודש.

השעה

השעה במיאנמר | בורמה

אזורי זמן במיאנמר: השעה אחידה בכל רחבי מיאנמר.
שעון קיץ במיאנמר: מיאנמר אינה מנהיגה שעון קיץ.
הפרשי שעות בין ישראל למיאנמר: השעה במיאנמר מקדימה את השעה בישראל ב-4.5 שעות (GMT+6.5). בתקופת שעון הקיץ בישראל הפרש השעות מצטמצם בשעה, והוא עומד על שעון ישראל ועוד 3.5 שעות.

כסף

כסף במיאנמר | בורמה

המטבע במיאנמר: צ'אט (Kyat). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד בדולרים אמריקאיים. יש להצטייד בשטרות מהסוג החדש. אי אפשר להחליף שטרות קרועים, מקושקשים, מסומנים או ישנים.
כרטיס אשראי: משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: אין להסתמך על משיכת מזומן מכספומטים.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה במיאנמר | בורמה

מים: יש להימנע לגמרי משתיית מי ברז. בעת שתיית משקאות קרים מומלץ להימנע מהוספת קרח. אפשר לשתות כל משקה שהורתח (כגון תה).
שתייה אחרת: המשקה הנפוץ ביותר במיאנמר הוא תה. להוציא מלונות ומסעדות נבחרות כמעט אין להשיג קפה איכותי במיאנמר.
ארוחות בטיול למיאנמר: המטבח הבורמזי אינו נמנה עם המטבחים הטובים באסיה, אם כי האוכל בהחלט סביר. הבורמזים ממעטים להשתמש במוצרי חלב. הבסיס לכל ארוחה הוא אורז ולצדו ירקות מבושלים, עוף, דגים ועוד.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה. המבחר סביר אם כי כמעט לא מוצעים בו מוצרי חלב.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במסעדות מקומיות בצדי הדרך. מומלץ לאכול אוכל מבושל ולהימנע מאכילת ירקות לא מבושלים.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות. במסעדות האוכל הוא בהגשה לשולחן ובמלונות בסגנון מזנון בופה.
אוכל רחוב במיאנמר: אוכל הרחוב מיוצר בתנאים סניטריים ירודים. לאור זאת מומלץ להתאפק ולהימנע מאכילתו.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול למיאנמר: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות במיאנמר | בורמה

מיזוג אוויר במלונות: במלונות רבים במיאנמר מערכת מיזוג האוויר בחדרים אינה פועלת מחוץ לעונה החמה.
חדרים זוגיים: ברוב החדרים הזוגיים במיאנמר יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.

טיסות

טיסות במיאנמר | בורמה

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
הושבה בטיסות הבינלאומיות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
איחורים בטיסות הפנים: איחורים בטיסת הפנים במיאנמר הם עניין שבשגרה. למרות זאת, אתם נדרשים להגיע לשדה התעופה בשעה הנקובה בכרטיס, אלא אם נמסרה לכם הודעה מפורשת לגבי האיחור ונקבעה שעה חדשה להגעה לשדה.
נתיבי טיסה: טיסות המבוצעות על ידי חברות ישראליות עוברות בנתיבים ביטחוניים. לא כך קורה בהכרח בטיסות של חברות זרות. מטיילים שסוגיית הנתיב חשובה להם מתבקשים לבדוק אתנו את נתיבי הטיסה עוד בטרם הרשמתם לטיול.

תקשורת

תקשורת במיאנמר | בורמה

קידומת בינלאומית: הקידומת של מיאנמר היא 95.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: בשנים האחרונות הוקמה רשת סלולרית הנותנת שירותים בערים המרכזיות בכל רחבי הארץ. עם זאת, טלפונים סלולריים זרים אינם יכולים להתחבר לרשת הסלולרית המקומית, וגם אי אפשר לרכוש כרטיס סים, אף שבחנויות רבות מופיע השלט "כאן מוכרים".
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi במיאנמר מוגבלת למדי. כמה מהמסעדות ומהמלונות מציעים גלישה חינם ללקוחותיהם. המלונות מאפשרים גלישה באזור הלובי. גלישה כמעט לא זמינה בחדרי המלונות.

צילום

צילום במיאנמר | בורמה

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע בתוקף מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה.

חשמל

חשמל במיאנמר | בורמה

החשמל במיאנמר: 220 וולט.
אפשר למצוא ארבעה סוגי שקעים במיאנמר: שקעים בריטיים – הללו הם שקעים גדולים עם שלושה פינים מלבניים גדולים. שני סוגי שקעים על פי התקן האירופי – שני פינים עגולים רגילים או עבים. סוג נוסף הוא שקעים הדומים לשקעים הודיים – שלושה פינים עבים.
מתאם שקעים אוניברסלי: בשל חוסר האחידות בסוגי השקעים במיאנמר מומלץ להצטייד במתאם שקעים אוניברסלי.

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות במיאנמר | בורמה

קוד ההתנהגות הבורמזי שונה מאוד מזה הישראלי. להלן כמה כללים להתנהגות שמן הראוי לאמץ מתוך כבוד למארחים וגם כדי לחוות טוב יותר את אורח החיים במיאנמר.
קוד לבוש: מיאנמר היא מדינה שמרנית, ומטיילים נדרשים להתלבש בלבוש צנוע. לבוש חושפני (מכנסיים קצרים או כתפיים גלויות – אצל גברים ונשים כאחד) נחשב בוטה ועלול לגרור גינוי. במקדשים מסוימים ייתכן שתיאסר הכניסה לאנשים שלבושם אינו צנוע דיו.
חליצת נעליים: בעת ביקור במקדשים בודהיסטיים נדרשים המבקרים לחלוץ את נעליהם ואת גרביהם. הדרישה היא בדרך כלל שהמבקרים יתהלכו יחפים לגמרי.
הקפת מבנים באתרים בודהיסטיים: בעת הקפת מבנים או חפצים מקודשים במקדשים בודהיסטיים ההליכה נעשית עם כיוון השעון.
הצבעה ברגליים: הרגליים הן החלק הנחות בגוף ואין לגעת או להצביע על דבר ברגליים. בעת ישיבה על הרצפה נהוג לשבת בישיבה מזרחית או לקפל את הרגליים לאחור לצד הגוף, כדי לא להפנות את כפות הרגליים לאדם שמולך או למקום מקודש.
מגע מכוון: אין לגעת בראשם של אנשים, אין לגעת בבגד של נזיר.
קריאה עם האצבע: אין לקרוא לאנשים עם סימן "בוא הנה" באצבעות. הבורמזים מבינים זאת כקריאת תיגר.
גילויי חיבה בציבור: גילויי חיבה אינטימיים בין גברים לנשים בציבור צורמים ואינם מקובלים.
סבלנות אין קץ: על המטייל להביא בחשבון ששינויים בתכנית וברמת השירותים ואיחורים בלוח הזמנים הם עניינים שבשגרה בטיולים במיאנמר. כדאי להצטייד בסבלנות רבה ובחוש הומור כדי להתמודד עם התקלות והשינויים, ולראות זאת כחלק בלתי נפרד מחוויות הטיול וההיכרות עם הארץ המיוחדת הזאת.

מצבי חירום

מצבי חירום במיאנמר | בורמה

פגעי טבע במיאנמר: מיאנמר חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובכללם רעידות אדמה, ציקלונים, שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. בכל מקרה של התראה יש לפעול לפי ההנחיות של הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: מיאנמר ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית. רעידות האדמה יכולות להתרחש בכל רגע נתון, במיוחד לאורך נהר האירוואדי ובהימלאיה הבורמזית.
▪ ציקלונים: מיאנמר חשופה לפגיעת ציקלונים וסופות טרופיות. עונת הציקלונים נמשכת בחודשים אפריל–אוקטובר.
▪ שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים: בעונת המונסון (ראה מזג אוויר לעיל) קיימת סכנה, במיוחד באזורים ההרריים, של שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
בתי חולים: בתי החולים במיאנמר אינם מצוידים במכשור רפואי מתקדם. במקרה הצורך מומלץ, לאחר קבלת עזרה ראשונה בבית חולים מקומי, להעביר את המאושפז בהקדם לבית חולים בבנגקוק או בארץ.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

דייג באגם הרדוד של אינלה, מדינת שאן, מיאנמר.

אגם אינלה

אינלה (Inle) הוא שמו של אגם רדוד הממוקם בלב נופי הגבעות במדינת שאן (Shan State) במזרח מיאנמר. ממדי האגם משתנים לסירוגין על פי משטר הגשמים. האגם מתכווץ בעונה השחונה ומתרחב מחדש בעונת המונסון. האגם הוא מקום שבו נפגשות שתי אוכלוסיות שונות במיאנמר - מן הצד האחד בני שאן (Shan) החיים בכפרים המקיפים את האגם ומצד אחר בורמנים החיים בבתי כלונסאות בלב האגם. הבורמנים פיתחו שיטות מיוחדות לחקלאות על המים ודייג במימיו הרדודים של האגם.

קאנו בנהר האיירוואדי, מיאנמר.

איירוואדי

איירוואדי (Ayeyarwadi) הוא נהר רחב ידיים, המפלס את דרכו ממרומי ההימלאיה הבורמזית דרומה אל ים אנדמן (Andaman Sea). משחר ההיסטוריה היה הנהר עורק חיים ראשי לעמים שהתיישבו על גדותיו. החקלאות העשירה שנוצרה באגן הנהר, תחבורת הנהרות המסועפת שהתפתחה בין זרועותיו, ערי הבירה הרבות שקמו על גדותיו – כל אלה היו החוטים באריג ההיסטורי המורכב, שממנו צמחה מיאנמר. החל מאמצע האלף הראשון לספירה שימש הנהר מרחב עיקרי להתיישבות בורמנים - בני קבוצה אתנית אחת שמקורה בטיבט. הבורמנים כוננו את שלטונם על הנהר וממנו על כל המרחב השבטי שסביבם. מסע לאורך הנהר כמוהו כמסע אל ליבת התרבות הבודהיסטית-בורמנית, שכמימי הנהר גם היא עורק החיים העיקרי המזין את מיאנמר כולה.

פגודות בשעת שקיעה בבגאן, אגן האיירוואדי, מיאנמר

בגאן (פגאן)

בגאן (Bagan) נוסדה על גדת נהר האיירוואדי (Ayeyarwadi) כבירה הבורמנית הראשונה. מכאן יצאו צבאותיהם לתקוף את מדינת טאטון שבבורמה תחתית בתואנה שזו האחרונה מסרבת להעניק לבורמנים את התורה הבודהיסטית. בגאן הכניעה את ממלכת טאטון, אך נכנעה בעצמה לדת המנוצחים - הדת הבודהיסטית. בעקבות הניצחון החל "תור הזהב" בהיסטוריה של בגאן (בין המאה ה-11 למאה ה-13). במרוצת התקופה הזו נבנו בה אלפי פגודות, חלקן יצירות מופת באמנות ובארכיטקטורה. בגאן חרבה בסוף המאה ה-13 בעקבות כיבושיו של קובלאי חאן. העיר ננטשה לעד, ורק הפגודות ממשיכות להעיד על עושרו התרבותי ויופיו של המקום.

פסגת הר פופה ומקדש הנאטים שבראשו, אגן נהר איירוואדי, מיאנמר

הר פופה

פופה (Popa) הוא שמו של הר געש כבוי המתנשא מעל המישורים של אגן נהר האירוואדי. על אחד מלועותיו הקדומים נבנה קומפלס מקדשים אדיר המשמש כמשכן לנאטים - פנתיאון של 36 רוחות מגוננות שהבורמזים סוגדים להם בצד אמונתם בבודהיזם.

פגודת שוודאגון בינגון, בורמה תחתית, מיאנמר

ינגון (רנגון)

ינגון (Yangon), המוכרת גם בשמה הקודם רנגון (Rangoon), היא הגדולה בערי מיאנמר. העיר שקמה בדלתה של האירוואדי (Ayeyarwadi) כנמל לארבות הנהר שנעו במעלה ובמורד הנהר, הפכה עד מהרה לבירת השלטון הבריטי ולמרכז העסקי, הפיננסי והתרבותי העיקרי בקולוניה. ינגון מזכירה באופיה ערים אחרות דווקא בהודו, וזאת במידה לא מבוטלת בשל עידוד הגירה של קהילות אנשי עסקים ופיננסים מהודו בחסות השלטון הבריטי. ינגון ממשיכה לשמר את מעמדה כבירת התעשייה, העסקים והפיננסים גם במיאנמר בת ימינו, אף שהיא איבדה את מעמדה כבירת הארץ. על גבעה רוגעת, בלב העיר הסואנת, ניצב מקדש שוודאגון שהוא אחד מפלאי הארכיטקטורה הבורמזית לדורותיה.

אשה משבט דא-נו, מערב מדינת שאן, מיאנמר (בורמה).

מדינת שאן

מדינת שאן (Shan State) היא מדינה רחבת ידיים במזרח מיאנמר. זוהי המדינה הגדולה ביותר במיאנמר (שמורכבת משבעה מחוזות בורמניים ושבע מדינות - שמזוהות כל אחת מהן עם מיעוט אחר). שטחה העצום של מדינת שאן משתרע על למעלה מחמישית מסך השטח של מיאנמר כולה. זוהי ארצם של בני שאן, קבוצה אתנית הקרובה לבני העם התאי, שלפרקי זמן קצרים שלטה בבורמה עילית, אך סופה שנכבשה על ידי הבורמנים והפכה לחלק מארצם. הנוף העיקרי במדינת שאן הוא של גבעות המכוסות ביערות טרופיים. בעמקים הפוריים, בחיק הגבעות, התיישבו בני שאן, שאימצו את גידול האורז בהצפה. במרומי הגבעות התיישבו מיעוטים אחרים, קטנים יותר החיים בצד השאן, ומתקיימים מחקלאות של "כרות ושרוף". ביקור במדינת שאן מאפשר היכרות עם מיעוטים אתניים, המקיימים אורחות חיים הנבדלות מאלו של האוכלוסייה הבורמנית הדומיננטית.

נזירות מקבצות אוכל ברחובות מנדאליי, בורמה עילית, מיאנמר

מנדאליי

מנדאליי (Mandalay) נוסדה כבירת שושלת המלכים האחרונה בבורמה, ותחת שלטונם היתה למרכז מופלא של השכלה ותרבות שלא נודע כדוגמתו קודם בהיסטוריה של בורמה. העיר חרבה בו-זמנית עם חורבן הממלכה, עת נכבשה בידי הבריטים לקראת סוף המאה ה-19. מאז המשיכה מנדאליי לצמוח ולגדול כעיר הגדולה ביותר בבורמה עילית. ואף שאיבדה את הבכורה לבירה הבריטית - ינגון - המשיכה מנדאליי לשמש כמרכז פורח לשימור האומנויות הבורמזיות, המנזרים הבודהיסטים והמקדשים רחבי הידיים.

חוף נגפאלי, מפרץ בנגל, מיאנמר.

נאגאפלי

אתר הנופש של נאגאפלי (Nagapali), הממוקם לחוף מפרץ בנגל (Bengal Bay), מציע נופים טרופיים של חוף לבן זך העטור בעצי קוקוס אל מול ים בגווני טורקיז עזים. זהו אתר הנופש היפה ביותר במיאנמר.

פסלים במערת הזהב בפינדאייה, מדינת שאן, מיאנמר.

פינדאיה

פינדאיה (Pindaya) היא עיירה קטנה ברמת שאן (Shan) שבמזרח מיאנמר. העיירה התפרסמה בשל מערת-מקדש שהפכה למקום עליה לרגל אליו מגיעים צליינים בודהיסטים מכל רחבי מיאנמר. לתוך המערה הוכנסו למעלה מ-8,000 פסלים של בודהא, חלקם, כדוגמת פסלי הבודהא של הרפואה, הם בעלי מאפיינים איקונוגרפיים ייחודיים שאין למצוא כדוגמתם בשום אתר אחר בבודהיזם הבורמזי.

סלע הזהב במרומי הר קייאקטיאו, מדינת מון, מיאנמר

קייאיקטיאו - סלע הזהב

אתר העלייה לרגל של קייאיקטיאו (Kyaiktiyo) - המוכר גם כ"סלע הזהב" - הוא אחד החשובים ביותר במפת הצליינות הבודהיסטית במיאנמר. במרומי הר קייאיקטיאו, המתנשא לגובה של 1,100 מ', הוקמה פגודה קטנה על סלע גרניט שנראה כאילו הוא עומד, בכל רגע, לפול ממקומו ולהתגלגל במורד הצוק עליו הוא יושב. צליינים המגיעים לכאן מכל רחבי מיאנמר, עטפו את הסלע בעלי זהב, כפי שהם נוהגים בכל דבר קדוש אחר. מכאן קיבל המקום את שמו העממי - "סלע הזהב".

אשה ותינוק משבט פא-או, קלאו, מדינת שאן, מיאנמר.

קלאו

קלאו (Kalaw) היא עיירה הררית קטנה במדינת שאן (Shan) שבמזרח מיאנמר. בשל האקלים הקריר והנוח שלה הפכה קלאו לאחת מ"תחנות-ההרים" שיצרו הבריטים בתקופת שלטונם על הארץ. כאן נהגו הבריטים לבלות את חופשותיהם בחודשי הקיץ הלוהטים. כיום היא משרתת את בני המעמד הבינוני הבורמזי. סביב העיירה חיים ערב-רב של שבטים ססגוניים - בכללם שבטי הפא-או (Pa-O), דא-נו (Da-Nu) ואחרים - המתכנסים לכאן בימי השוק המחזוריים.

אשה משבט האקה (Hakke), צ'יאנג טונג, מזרח מדינת שאן, מיאנמר.

שבטי ההרים

מיאנמר (בורמה לשעבר) מורכבת משבעה מחוזות, בהם חיים בני הרוב הבורמני, ושבע מדינות, שבהן חיות למעלה מ-100 קבוצות אתניות שאינן בורמניות. הקבוצות האתניות עוברות, בעשרות השנים האחרונות, שינויים חברתיים, תרבותיים, פוליטיים וכלכליים המטלטלים את עולמם ומשנים אותו לבלי הכר. רוב הקבוצות הללו חיות באזורים פריפריאליים, בעוני רב ובתנאי קיום קשים שמתבססים בעיקר על חקלאות כרות ושרוף. חלקן אימצו, במרוצת הזמן, את התרבות הבודהיסטית-בורמנית הדומיננטית; אחרות התנצרו בהשפעת מיסיונרים אירופאים; ועוד קבוצות אחרות ממשיכות עדיין להיאחז בדתן ותרבותן האנימיסטית-שמאנית הישנה. לרוב הקבוצות האתניות יחסי שלום עם האוכלוסייה הבורמנית הדומיננטית. אחרות, קבוצות מעטות למדי, ממשיכות להיאבק, לעיתים במאבק מזויין, לעצמאותן; ועוד קבוצות אחרות מקיימות שביתת נשק עם הממשלה והצבא, אך הן ממשיכות להחזיק מיליציות שבטיות חמושות בצד השתלבותן בחברה הבורמנית. ביקור בשבטים, הללו שאינן מקיימות מאבק מזויין, מאפשר הצצה מרתקת לתוך הפסיפס האתני העשיר והסבוך של מיאנמר.

הבטאון הממשלתי מתקופת שלטון החונטה - אור חדש של מיאנמר. 8 אוקטובר, 2009

בורמה או מיאנמר - איך נכון לקרוא לארץ הזו?

איך נכון לומר - בורמה או מיאנמר, השפה הבורמנית או המיאנמרית, העם בבורמזי או המיאנמרי?

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-15 ביוני 2016

בשנת 1989 החליפה החונטה הצבאית, ששלטה אז, את שם המדינה מ"האיחוד של בורמה" ל"איחוד של מיאנמר". החונטה כפתה את השם על האוכלוסייה המקומית והשתמשה בו בפוליטיקה האזורית והג...