דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לדרום אפריקה.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 4 עמודים ריקים בדרכון.
הכניסה לדרום אפריקה מותרת למחזיקי דרכונים ביומטריים או דרכונים רגילים שבהם מוטבע MRZ (קוד קריא מכונה). לא תתאפשר כניסה לנוסע שתוקף דרכונו הוארך במדבקת הארכה או שנעשה בדרכונו שינוי ידני (כגון שינוי שם).

אשרת כניסה

אשרת כניסה לדרום אפריקה

אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי פטורים מהוצאת אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם לדרום אפריקה. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה לדרום אפריקה. לתשומת לבכם: לא ניתן להיכנס לדרום אפריקה עם דרכון שנעשה בו שינוי ידני כלשהו: תוקף , שינוי שם או כל שינוי אחר. על הדרכון להיות קריא ע"י הסורק המכני באופן מוחלט.
אשרת כניסה לדרום אפריקה בנסיעה עם ילדים: מטיילים שנוסעים עם ילדים מתחת לגיל 18 צריכים להציג תעודות לידה מקוריות, מתורגמות ומאומתות באפוסטיל. יש להתעדכן בדרישות המפורטות להלן: http://mfa.gov.il/MFAHEB/ConsularService/TravelAdvisory/Pages/Sauth_Africa_140914.aspx. למידע נוסף תוכלו לפנות אלינו.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לדרום אפריקה עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.
אשרת כניסה לזימבבווה: יש להוציא אשרת כניסה עם הנחיתה בשדה התעופה של זימבבווה (כניסה יחידה בתשלום של 30 דולר, כניסה כפולה בתשלום של 45 דולר). עליכם להצטייד בדרכון ו-2 תמונות.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לדרום אפריקה

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
פנקס חיסונים: נוסעים המגיעים ממדינות אחרות ביבשת אפריקה ידרשו להציג פנקס חיסונים המעיד על חיסון נגד קדחת צהובה.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי בדרום אפריקה

בעת טיול בדרום אפריקה יש להביא בחשבון את הדברים הבאים:
הפגנות: הפגנות מחאה ותהלוכות יכולות להתארגן בתוך זמן קצר ובכל מקום, בעיקר באוניברסיטאות ובקרבת מוסדות ממשלה. עליכם לשמור מרחק מכל הפגנה.
פשיעה: אחוז הפשיעה בדרום אפריקה נחשב לגבוה, ובמרבית האתרים והערים בדרום אפריקה מומלץ להימנע משיטוט בשעות החשכה. תיירים נתקלים לעתים בבעיה של גנבה, כייסות ואף שוד אלים. עיקר הגנבות מתרחשות במקומות הומי אדם, באזורי תיירות מרכזיים, ברכבות אל שדות התעופה ומהם ובתחבורה הציבורית. הדבר נכון במיוחד לגבי העיירות (Townships) שסביב יוהנסבורג, בעיר דרבן, באזור החוף, ליד "הר השולחן" בקייפטאון. שמרו על ערנות והקפידו על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת. שמרו על פרטיות קוד כרטיס האשראי במשיכת מזומנים בכספומט.
שימוש בכספות: אם אפשר מומלץ לשמור כסף ומסמכים בכספות בחדרכם במלון.
הצגת מסמך מזהה: עליכם להציג מסמך מזהה על פי דרישה. אם הדרכון שלכם לא עליכם, תידרשו להציג צילום דרכון.
נהיגה עצמית: הנהיגה היא בצד שמאל של הכביש. הכבישים בדרום אפריקה הם טובים בדרך כלל, אם כי באזורים מרוחקים איכותם יורדת. נסיעה בדרום אפריקה עלולה להיות מסוכנת ויש תאונות קטלניות רבות מדי שנה. כמו כן יש להביא בחשבון סיכון לחטיפה של כלי הרכב (יש אזורים מועדים, למשל בדרכים המובילות לפארק קרוגר). אם נוסעים בשעות החשכה עדיף לבחור בכבישים ראשיים ומוארים, כל גם לגבי בחירת מקום חניה – עדיף במקום מואר. כמו כן מומלץ לא להשאיר חפצי ערך ברכב בשל שיעור הפריצות לכלי רכב חונים.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לדרום אפריקה מטעם המטה ללוחמה בטרור. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שדרום אפריקה, כמו מדינות אחרות ברחבי העולם, עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום. באתר משרד החוץ הישראלי יש אזהרת מסע בנוגע לנסיעה עם ילדים (המחייב נשיאת תעודת לידה שלהם באנגלית מסמכים נוספים – אנא פנו אלינו למידע נוסף בעניין).

מזג אוויר

מזג אוויר בדרום אפריקה

אקלים: דרום אפריקה שוכנת בחצי הכדור הדרומי, כלומר עונות השנה הן הפוכות לאזורנו. בשל רוחבה, ובשל העובדה שהמדינה נושקת לשני אוקיינוסים – ההודי ממזרח והאטלנטי ממערב – יש בדרום אפריקה מגוון אזורי אקלים: מאקלים סובטרופי וים תיכוני ועד הררי ומדברי. באזורים הצפוניים של דרום אפריקה ובדרום-מזרח המדינה החורף נוטה להיות יבש ואילו הקיץ גשום. אזור קייפטאון, בדרום-מערב המדינה, שונה בכך מיתר חלקי המדינה בשל השפעת האוקיינוס האטלנטי, ובו החורף גשום יותק והקיץ יבש יותר, ובימים רבים בחורף יש ערפל ורוחות חזקות (שלעתים מגבילים את האפשרות לעלות להר השולחן).
עונות השנה בקייפטאון:
▪ אביב – ספטמבר-נובמבר: רוב הימים נאים, אף שייתכנו פרקי גשם קצרים. טמפרטורות ממוצעות: 22 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-45 מ"מ בחודש.
▪ קיץ – דצמבר-מרץ: עונה חמה, הלחות גבוהה. טמפרטורות ממוצעות: 26 מעלות צלזיוס, כמות משקעים: 20 מ"מ בחודש, בחודש מרץ כמות המשקעים עשויה להגיע ל-30 מ"מ.
▪ סתיו – אפריל-מאי: הסתיו הדרום אפריקאי הוא עונה נוחה לטיולים, אם כי עלולים לרדת בו גשמים. הטמפרטורות יורדות מעט ומגיעות ל-21 מעלות צלזיוס. כמות המשקעים: כ-60 מ"מ בחודש.
▪ חורף – יוני-אוגוסט: קריר וגשום. הטמפרטורות יורדות ל-17 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-70 מ"מ בחודש.

שעון

השעה בדרום אפריקה

אזורי זמן בדרום אפריקה: השעה אחידה בכל רחבי דרום אפריקה.
הפרשי השעות בין ישראל לדרום אפריקה: שעון דרום אפריקה הוא כמו שעון ישראל (GMT+2), למעט בתקופה שבה מונהג שעון קיץ בישראל.
שעון קיץ: בדרום אפריקה לא מונהג שעון קיץ, כך שבתקופה שבה מונהג שעון קיץ בישראל – השעה בדרום אפריקה מאחרת בשעה אחת את שעון ישראל.

כסף

כסף בדרום אפריקה

המטבע בדרום אפריקה: ראנד דרום אפריקאי (South African Rand).
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: אנחנו ממליצים להצטייד בשני אמצעי תשלום – מזומן וכרטיס אשראי:
▪ מזומן: מומלץ להצטייד מראש בדולרים בשטרות חדשים (מ-2004). אפשר להחליף כסף אצל חלפנים מורשים ובבתי המלון. אין להיכנס לדרום אפריקה עם סכום העולה על 10,000 דולר אמריקאי.
▪ כרטיס אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי לכל הוצאה בטיול, וכמו כן למשיכת מזומנים מכספומטים בערים וברוב אתרי התיירות.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה בדרום אפריקה

מים: המים בטוחים לשתייה ברוב דרום אפריקה. באזורים נידחים מומלץ לשתות מים מינרליים מבקבוק ולא לקרר משקאות בקרח.
ארוחות בטיול לדרום אפריקה: המטבח הדרום אפריקאי המגוון הוא תמונת מראה לתרבויות החולקות את המדינה, והוא כולל מאכלים אפריקאיים, הולנדיים ובריטיים, עם שילובים ביניהם ועם נגיעות מזרח אסייתיות.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן לרוב מסוג בופה והמבחר המוצע בדרך כלל גדול.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במזנונים מהירים, במסעדות מקומיות או בבתי קפה שעל הדרך – בהתאם לתכנית הטיול בכל יום.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לדרום אפריקה: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות בדרום אפריקה

סבלות במלונות: ברוב המלונות יש שירותי סבלות, אבל מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים כדי שתוכלו להעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם. ברוב המלונות הגדולים יש מעליות, המקלות על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.
מיזוג אוויר במלונות: ברוב המלונות יש מערכת מיזוג אוויר בחדרים.
חדרים זוגיים: בחדרים זוגיים בדרום אפריקה יש לעתים שתי מיטות ולעתים מיטה זוגית גדולה.

טיסות

טיסות לדרום אפריקה

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך-כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות מטיילים שמכורטסים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.

תקשורת

תקשורת בדרום אפריקה

קידומת בינלאומית: הקידומת של דרום אפריקה היא 27.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם. הקליטה של טלפונים סלולריים טובה בערים אבל עלולה להיות מקוטעת באזורים מרוחקים יותר.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi בדרום אפריקה נפוצה למדי, בעיקר בערים. בחלק מבתי הקפה, המסעדות והמלונות בעיקר בערים הגדולות, מציעים כיום גלישה חינם ללקוחות, ואילו באחרים יש לשלם על השירות. מלונות רבים מאפשרים גלישה בלי תשלום גם באזור הלובי וגם בחדרים.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.

צילום

צילום בדרום אפריקה

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.

חשמל

חשמל בדרום אפריקה

החשמל בדרום אפריקה: 230 וולט, 50 הרץ. ארבעה סוגי תקעים נהוגים במדינה: סוג אחד בעל שני פינים עגולים (על פי התקן האירופי), ושלושה סוגי תקעים בעלי שלושה פינים. מומלץ להצטייד במתאם שקעים אוניברסלי.

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות בדרום אפריקה

להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים בדרום אפריקה.
בלי גזענות: תושבי דרום אפריקה הם בדרך כלל חברותיים ונעימים, אך הערות או בדיחות בעלות ניחוח גזעני מכל סוג שהוא אינן מתקבלות בחיוך. מוטב להימנע גם מלדון באפרטהייד או לצחוק על נלסון מנדלה שנחשב לגיבור לאומי.
ביקור בכנסיות: אם אתם נקלעים לכנסייה בשעת מיסה, נהגו בכבוד באירוע. אל תשוטטו ואל תצלמו. התנהגות כ"תייר" בזמן תפילה נחשבת לבוטה. בביקור בכנסייה או במנזר יש להימנע מלבוש חשוף.
השתתפות בטקסים של קבוצות אתניות: בדומה לביקור בכנסייה כך גם לגבי השתתפות באירועים אתניים, טקבים מקומיים וכדומה – יש לכבד את המקום והאנשים, ולהימנע מלבוש חשוף.
אתרי מורשת: בביקור במונומנטים חשובים יש להימנע מהשלכת אשפה, מישיבה על מדרגות למרגלות המונומנטים, מאכילה ושתייה בקרבת המונומנט וכדומה. אנא כבדו את המקום שבו אתם מבקרים והימנעו מהתנהגות מסוג זה.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (כ-2 אירו לכל מזוודה), לחדרנים (כ-1 אירו ליום), למלצרים (כ-10% ממחיר הארוחה, ותוספת אם תרצו להודות על שירות טוב) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).
לבוש באתרי נופש: בגדי הים נועדו לשימוש בחוף, וכדאי להימנע מלהסתובב ברחובות כשאתם לבושים רק בבגד ים.

מצבי חירום

מצבי חירום בדרום אפריקה

כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
טלפונים בחירום: מספר הטלפון לשירותי חירום בדרום אפריקה הוא 10111 או 112 מטלפון נייד. כדי להזעיק אמבולנס יש להתקשר למספר 10177.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

דרך הגנים

דרך הגנים

דרך הגנים (Garden Route) משתרעת בקצה הדרומי של דרום אפריקה, סמוך לאוקיינוס ההודי, דרך הגנים מתחילה מחופי סטיל ביי (Still Bay) במערב ועד לפלטנברג ביי (Plettenberg Bay) במזרח. שמה ניתן לה בשל העושר הבוטני והנופי שלה – ברצועה צרה יש מגוון נפלא של כ-9,000 מיני צמחים. אפשר למצוא כאן יערות גשם, חורשים נטועים ופרחי בר נהדרים. דרך הגנים היא אחד המקומות המתוירים במדינה בשל האקלים המתון ושפע האטרקציות ואפשרויות הטיול המגוונות לאורכה.

יוהנסבורג

יוהנסבורג

יוהנסבורג (Johannesburg) היא העיר הגדולה ביותר במדינה והמרכז הפיננסי שלה. העיר נוסדה בשנת 1886 על ידי מתיישבים בורים לאחר שהתגלו באזור מרבצי זהב (יוהנסבורג מכונה גם Egali, שפירושו "זהב"). בזמן האפרטהייד נאסר על השחורים לגור בתחומי העיר ונבנו עבורם עיירות שאליהן הוגלו, והידועה שבהן היא סווטו (Soweto), שלמעשה היא מקבץ של כמה עיירות כאלה. בעיר קיימת גם קהילה יהודית גדולה. במרכז העיר ובפרבריה יש כמה מוזיאונים מעניינים לביקור, ובהם מוזיאון אפריקה (Museum Africa) ומוזיאון האפרטהייד (Apartheid Museum).

כף התקווה הטובה

כף התקווה הטובה

האירופאי הראשון שהקיף את כף התקוה הטובה (Cape of Good Hope) – מצוק המזדקר מעל מימי האוקיינוס האטלנטי, מדרום לקייפטאון – היה הפורטוגלי ברתולומיאו דיאש, שעשה זאת בשנת 1488. הוא עשה זאת במטרה להגיע להודו ולאסיה לא בדרך היבשה. דיאש כינה את המקום כף הסערות, אך ז'ואו השני, מלך פורטוגל באותה עת, שינה את השם לכף התקווה הטובה – משום שראה בפתיחת נתיב ימי חדש תקווה לבאות. טעות רווחת היא שכף התקווה הטובה היא הנקודה הדרומית ביותר בדרום אפריקה, וכי הכף הוא נקודת מפגש בין שני האוקיינוסים – האטלנטי וההודי. למעשה כף אגוליאש הוא הנקודה הדרומית ביותר והוא נקודת המפגש בין האוקיינוסים. קצהו של הכף, קייפ פוינט והמגדלור הישן שלו, הוא נקודת תצפית יפה לעבר האוקיינוס, ולפעמים אפשר לראות מכאן לווייתנים.

מדבר קארו הקטן

מדבר קארו הקטן

מדבר קארו הקטן (Klein Karoo באפריקאנס) נמצא מצפון ל"דרך הגנים". זהו עמק ארוך שאופיו מדברי למחצה והוא מוקף הרים. האירופאים הראשונים הגיעו לאזור זה במאה ה-17. בשנות ה-80 של המאה ה-19 החל האזור לצבור פופולריות כמרכז לגידול יענים, שהאירופאים חשקו בנוצותיהם היפות. במהלך 1880, יותר מ-74 טונות של נוצות יוצאו מקארו, ובשנת 1904 יוצאו כבר 210 טונות. קו רכבת מיוחד נבנה על מנת לשנע את נוצות היען. גם כיום האזור, ובייחוד העיירה אודסהורן (Oudtshoorn), משמש כמרכז לגידול יענים.

מ'פומלנגה

מ'פומלנגה

מ'פולנגה (Mpumalanga) הנמצאת בצפון-מזרח המדינה היא אחת מתשע הפרובינציות של דרום אפריקה. האזור נקרא עד שנת 1995 מזרח טרנסוואל (East Transvaal), ומשמעות שמו החדש, מפולנגה, היא "המקום שבו זורחת השמש", או בפשטות - מזרח. מדובר באחד המקומות היפים ביותר בדרום אפריקה, מקום שבו הסוואנה של העמק פוגשת בהרים. זהו אזור פורה, קרוב ל-70 אחוז משטחו מעובד וגדלים בהם תירס, שעורה, סויה ועוד, ושטחים נרחבים משמשים למרעה. בעברו של האזור עברו כאן ציידים, סוחרי שנהב, מחפשי זהב, סוחרי עבדים – וכולם חיפשו מה אפריקה תוכל לתת להם. היום האזור מושך אליו תיירים – ובעיקר אל הפארק הלאומי קרוגר ואל דרך הפנורמה, דרך נופית יפהפיה המאפשרת תצפית על כמה מתצורות הנוף היפות באזור, ובהן קניון בלייד.

נייזנה

נייזנה

העיר נייזנה (Knysna) נמצאת בדרך הגנים על שפת האוקיינוס לא הרחק מלגונה יפה. משמעות שמה ככול הנראה "היכן שהעצים נמצאים". נקודת תצפית טובה היא "הראשים" (The Heads) שני סלעים ענקיים הנמצאים בפתח הלגונה אל הים. כדאי גם לטעום ממאכלי הצדפות המזוהים עם המקום. בקרבתה נמצא פארק הפילים נייזנה.

סווטו

סווטו

סווטו (קיצור של Soweto - South Western Townships) היא מקבץ של עיירות שבהן התגוררו שחורים בזמן האפרטהייד. ראשיתה של סווטו בשנת 1904, כשהוקמה כדי להפנות אליה את הפועלים השחורים שעבדו בתעשיית מכרות הזהב. בשנות ה-50 הוגלו אליה שחורים נוספים מאזורים אחרים ביוהנסבורג. סווטו היא המקום המזוהה ביותר עם מאבק השחורים באפרטהייד. ביוני 1976 פרצו בה מהומות תלמידים לאחר שהממשלה החליטה להפוך את האפריקאנס (שפת המיעוט הלבן השולט) לשפת הלימוד הרשמית, החלטה שנתפסה כביטוי לדיכוי השחורים בידי הלבנים. יותר מאלף בני אדם נהרגו במהומות. בשל עברה סווטו מושכת אליה לא מעט תיירים המבקרים בביתו של נלסון מנדלה.

פארק טסיטסיקמה

פארק טסיטסיקמה

הפארק הלאומי טסיטסיקמה (Tsitsikamma National Park) נמצא בקצה המזרחי של דרך הגנים, סמוך לעיר קורלנד ((Kurland. זהו פארק חופי המשלב יערות עם קו חוף דרמטי, ומקור שמו הוא "מים צלולים" או "המקום עם המים הרבים". הנקודה הידועה ביותר בפארק היא "נהר הסערות" (Storms River). נתיב הלוטרות (Otter Trail), הנמצא בתחומי הפארק, הוא אחד הטרקים הידועים של דרום אפריקה. המבקרים בפארק יכולים להתנסות במגוון אטרקציות אתגריות: הליכה על גשר תלוי, אומגה בין צמרות עצים ועוד.

פארק קרוגר

פארק קרוגר

הפארק הלאומי קרוגר (Kruger National Park) הוא שמורת הטבע הגדולה ביותר במדינה ומשתרע על פני 18,989 קילומטר רבוע. בצדו הצפוני של הפארק הוא גובל בזימבבווה, ובצדו המזרחי במוזמביק. הפארק נקרא על שם המנהיג הבורי פול קרוגר שהכריז עוד בשנת 1898 על חלק מאזור הפארק כעל שמורת טבע. הפארק הוא ביתם של "חמשת הגדולים": אריה, פיל אפריקאי, תאו אפריקאי, נמר וקרנף שחור. עוד חיים בו קרוב ל-150 מיני יונקים, ויותר מ-500 מיני עופות השוכנים בו דרך קבע.

פרטוריה

פרטוריה

פרטוריה (Pretoria), הבירה האדמיניסטרטיבית (אחת מתוך שלוש ערי הבירה של דרום אפריקה, האחרות הן קייפטאון ובלומפונטיין), נמצאת במרחק של כ-50 קילומטר מיוהנסבורג. העיר נוסדה בשנת 1855 ונקראה על שם אנדריאס פרטוריוס שהיה גיבור בורי. לאחר הקמתה שימשה בירת המדינה הבורית, הרפובליקה הדרום אפריקאית שתפסה חלק משטחי דרום אפריקה של היום. עצי הסיגלון מזוהים עם העיר הנעימה הזו.

קייפטאון

קייפטאון

קייפטאון (Cape Town), אחת הערים היפות בעולם, נמצאת סמוך להר השולחן (Table Mountain), פסגת השטן (Devil's Peak) ופסגת ראש האריה (Lion's Head). היא משמשת עיר נמל וכבירה המחוקקת של דרום אפריקה. לא הרחק מכאן, בסמוך לכף התקווה הטובה, התיישבו לראשונה בשנת 1652 מתיישבים הולנדים ובראשם היה יאן ואן ריבק. קייפטאון, כמקומות נוספים בדרום אפריקה, משכה אליה שחורים, לבנים ובעלי מוצא מעורב. בזמן האפרטהייד נאסר על השחורים והצבעוניים להתגורר במרכז העיר והם הוגלו לטאונשיפ – עיירות מחוץ למרכז העיר. מומלץ לנצל את הביקור בעיר לטיולים וביקורים בהר השולחן (אוטובוס האטרקציות האדום מגיע אליו); בשכונת בו-קאאפ (Bo-Kaap) עם הבתים הצבעוניים והאווירה הקוסמופוליטית; בגן הבוטני הנפלא קירסטנבוש (Kirstenbosch); בגרינמרקט (Greenmarket), שוק רחוב עם הופעות מאולתרות, מלאכות יד אפריקאיות ועוד; במוזיאון מחוז 6, המשחזר את החיים בשכונה שנעלמה בזמן האפרטהייד; באזור הנמל המשמש מתחם בילויים משפחתי שממנו אפשר לצאת להפלגה לאי רובן (Robben Island), שם היה כלוא נלסון מנדלה. כדאי לנצל את הביקור בעיר לביקור בעיירה סטלנבוש (Stellenbosch) וביקבים שבקרבתה.

קניון נהר בלייד

קניון נהר בלייד

קניון נהר בלייד (Blyde River Canyon), אחד מאתרי הנוף היפים בדרום אפריקה, נמצא בצפון-מזרח המדינה, ברכס הרי דראקנסברג (Drakensberg). אורכו של הקניון, השני בגודלו באפריקה, הוא 25 קילומטר ועומקו הממוצע מגיע לכ-750 מטר. אחד האתרים המעניינים בקניון הוא בורות המזל של בורקה ((Bourke's Luck Potholes, המכונים כך על שם תום בורקה שחיפש כאן זהב בסוף המאה ה-19. גשרים המיועדים להולכי רגל מאפשר למבקרים להתרשם מהבורות. אתר מעניין נוסף הוא שלושת הרונדבלים ((The Three Rondavels, תופעת טבע ובה שלוש פסגות עגולות ומכוסות צמחייה המזכירות במראן שלוש בקתות אפריקאיות.

נערים מבני הזולו

ארץ הזולו

בני זולו הם הקבוצה האתנית הגדולה בדרום אפריקה. מלכם האגדי, המכונה שאקה, היה זה שהביא לכך שמקומם בהיסטוריה של המדינה יהיה מרכזי

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-05 בספטמבר 2016

כ-53 מיליון בני אדם חיים בדרום אפריקה. בסקר שנערך בשנת 2011 התבקשו תושבי המדינה לשייך את עצמם לחמש קבוצות: שחורים אפריקאים (76.4 אחוז ראו עצמם שייכים לקבוצה זו), לבנים...

בוקר בפארק הלאומי טסיטסיקמה | צילום: JohnnyB

ממגלה ארצות ועד תצפית על דולפינים בדרך הגנים

טיול יפה המשקיף אל האוקיינוס, ספינתו של מגלה ארצות, אומגה בין העצים. אלה רק חלק משפע האפשרויות לטיול שמציעה דרך הגנים

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-05 בספטמבר 2016

במרחק של כ-280 קילומטר מקייפטאון נמצאת "דרך הגנים" (Garden Route), 160 קילומטר של טבע נהדר, הנמתח לחופי האוקיינוס ובו חופים ומפרצים יפים, עיירות מקסימות, מוזיאונים מענ...

נלסון מנדלה

אבי האומה

האיש שהנהיג את דרום אפריקה המודרנית גילם בחייו את ההיסטוריה של המדינה במאה ה-20. אישיותו והחזון שלו הפכו אותו לדמות מופת בקרב מנהיגי העולם

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-04 בספטמבר 2016

"נלחמתי נגד עליונות לבנה ונלחמתי נגד עליונות שחורה. טיפחתי את האידיאל של חברה דמוקרטית וחופשית, שבה כל בני האדם חיים יחד בהרמוניה ובהזדמנות שווה. זה האידיאל שאני מקווה...

תושבי מחוז שש לשעבר, קייפטאון, דרום אפריקה | צילום: Henry Trotter

מוזיאון מחוז שש

בעיר קייפטאון פועל מוזיאון קהילתי באופיו, המספר את סיפור השכונה שבה התגוררו בשלום תושבים ממוצא שונה. עד ששלטון האפרטהייד הרס אותה

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-22 באוגוסט 2016

מחוז שש (District Six) הוא שטח רחב ידיים בקייפטאון, נטוש ברובו. השטח שנקרא כך בשנת 1867 שימש למגוריהם של 1,900-1,700 משפחות, כעשירית מאוכלוסיית העיר. התגוררו בו עבדים ...

צעירים בדרום אפריקה. למרות סיום האפרטהייד עדיין חשים באפליה ובגזענות

מחאת הסטודנטים

תחושות האפליה בקרב בני הדור שגדל אחרי תום עידן האפרטהייד עוד קיימות. כמו ביתר העולם, את המחאה מובילים סטודנטים

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-22 באוגוסט 2016

ב-9 באפריל 2015 הוסר פסלו של ססיל רודז שהיה מוצב באוניברסיטת קייפטאון. בתום חודש של הפגנות החליטה הנהלת האוניברסיטה להסיר את פסלו של האיש המזוהה עם הקולוניאליזם באפריק...