דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לפורטוגל.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 2 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרת כניסה לפורטוגל

אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי פטורים מהוצאת אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם לפורטוגל. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה לפורטוגל.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לפורטוגל עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לפורטוגל

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי בפורטוגל

פורטוגל היא ארץ בטוחה למטיילים. עם זאת, הביאו בחשבון את הדברים הבאים:
גנבה וכייסות: באזורי תיירות (למשל אזור באישה, Baixa, בליסבון), בשדות התעופה ובתחבורה ציבורית תיירים עלולים להיתקל במקרים של גנבה, חטיפת תיקים או כייסות. פעמים רבות הכייסים פועלים בצוות, כשאחד מסיח את דעתכם והאחר מרוקן את כיסיכם. המטרות העיקריות של הגנבים הן כסף ודרכונים. יש לשמור על ערנות ולהקפיד על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת.
פריצה לרכב: אם אתם מטיילים ברכב שכור הקפידו להסתיר כל חפץ בעל ערך בשל פריצות לכלי רכב חונים.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לפורטוגל. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שפורטוגל, כמו שאר אירופה, עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.

מזג אוויר

מזג אוויר בפורטוגל

אקלים: האקלים בפורטוגל הוא ממוזג ים תיכוני, עם קיץ חם ויבש וחורף לח וקריר. בחורף יורד לעתים שלג באזורים הגבוהים שבצפון פורטוגל, לעומת זאת החורף ברצועת החוף קריר. ככול שמדרימים האקלים בפורטוגל חם יותר.
עונות השנה בליסבון:
▪ אביב – מרץ-מאי: האביב נוטה להיות גשום (בעיקר במרץ ובאפריל), לעתים נעים ולעתים קריר. טמפרטורות ממוצעות: 22-17 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-40 מ"מ בחודש.
▪ קיץ – יוני-אוגוסט: עונה יבשה וחמה, אך הקרבה לוף הים ממתנת את החום. ביוני יש סיכוי לממטרים קלים. טמפרטורות ממוצעות: 28-25 מעלות צלזיוס.
▪ סתיו – ספטמבר-אוקטובר: רוב הימים נאים, אך ייתכנו פרקי גשם (בעיקר באוקטובר). טמפרטורות ממוצעות: 27-22 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: 50 מ"מ בחודש.
▪ חורף – נובמבר-פברואר: גשום וקריר. טמפרטורות ממוצעות: 18-15 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-110 מ"מ בחודש.
אקלים במדירה: גם באיים, השייכים לפורטוגל, שורר אקלים ים תיכוני, אך משרע הטמפרטורות בו מתון יותר מביבשת. באביב צפויות טמפרטורות ממוצעות של 19-17 מעלות צלזיוס, בקיץ – 26-22 מעלות צלזיוס, בסתיו – 23-19 מעלות צלזיוס ובחורף 19-16. גשמים צפויים בעיקר בין אוקטובר לאפריל.

שעון

השעה בפורטוגל

אזורי זמן: לפורטוגל שני אזורי זמן:
▪ ביבשת ובאיי מדירה: שעון ישראל פחות שעתיים (GMT+0).
▪ באיים האזוריים: שעון ישראל פחות שלוש שעות (GMT-1).
שעון קיץ: פורטוגל עוברת לשעון קיץ בסוף מרץ וחוזרת לשעון חורף בסוף אוקטובר. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין פורטוגל לישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרשי השעות שצוינו לעיל.

כסף

כסף בפורטוגל

המטבע בפורטוגל: אירו (Euro).
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד מראש בשטרות של אירו. לתשומת לבכם: האירופאים אינם ששים לקבל תשלום בשטרות של 500 אירו. מומלץ להימנע מלהשתמש בשטרות מסוג זה.
כרטיס אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי לרוב ההוצאות בטיול.
משיכה מכספומטים: הכספומטים נפוצים למדי ואפשר למשוך אירו מזומן באמצעות כרטיס האשראי.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה בפורטוגל

מים: אפשר לשתות מי ברז בפורטוגל בלי חשש.
ארוחות בטיול לפורטוגל: אף שפורטוגל שוכנת לחוף האוקיינוס האטלנטי, ההשפעות הניכרות על המטבח שלה הן ים תיכוניות (למשל שימוש בשמן זית). אליהן מצטרפות השפעות שהגיעו אליה מהקולוניות שהיו בשליטתה. מנות רבות מבוססות על דגים, צדפות ופירות ים, אך גם על חזיר. בכרמים הסמוכים לנהר דואורו גדלים הענבים שמשמשים להכנת יין פורט.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה, אם כי הפורטוגלים ממעטים להגיש ירקות טריים וביצים (למעט ביצים קשות).
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במזנונים מהירים, במסעדות מקומיות או במרכולים – בהתאם לתכנית הטיול בכל יום.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לבין אוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לפורטוגל: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות בפורטוגל

סבלות במלונות: במלונות רבים אין שירותי סבלות. מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, ולהעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם. ברוב המלונות יש מעליות, עובדה המקלה על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.
מיזוג אוויר: במלונות רבים בפורטוגל מערכת מיזוג האוויר בחדרים אינה פועלת מחוץ לעונה החמה.
חדר ליחיד: החדרים ליחיד באירופה קטנים. בפורטוגל, לרוב, מקבלים חדר זוגי לשימוש יחיד.

טיסות

טיסות לפורטוגל

מרבית הטיסות לפורטוגל אינן ישירות. לעתים יש מגוון דל של טיסות ישירות, אך רובן אינן תואמות את מסלולי הטיול שלנו.
כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך-כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות מטיילים שמכורטסים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
שירות ארוחות: מוגש בדרך כלל רק בטיסות בינלאומיות בין תל אביב לאירופה, ולא בטיסות הפנים אירופיות – בין יעד הביניים לפורטוגל.

תקשורת

תקשורת בפורטוגל

קידומת בינלאומית: הקידומת של פורטוגל היא 351.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi בפורטוגל נפוצה למדי. בתי קפה, מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. מלונות רבים מאפשרים גלישה בלי תשלום.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.

צילום

צילום בפורטוגל

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.

חשמל

חשמל בפורטוגל

החשמל בפורטוגל: 220 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים עבים או דקים).

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות בפורטוגל

להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים בפורטוגל.
שיחה: פורטוגלים יעריכו אם תנסו לדבר איתם בשפתם, גם אם לא ממש תצליחו. הימנעו מלנסות לשוחח עמם בספרדית.
ביקור בכנסיות: בביקור בכנסייה או במנזר יש להימנע מלבוש חשוף. אם אתם נקלעים לכנסייה בשעת מיסה, נהגו בכבוד באירוע. אל תשוטטו ואל תצלמו. התנהגות כ"תייר" בזמן תפילה נחשבת לבוטה.
במסעדות: קריאה לאנשי שירות בנקישה באצבעות או בצעקה נחשבת לגסות-רוח ועלולה לגרור התעלמות.
רישום במלונות: מלונות חייבים למסור לרשויות את פרטי הדרכון של כל אורחיהם. בעת הכניסה למלון תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים. עליכם להמתין בלובי עד להחזרת הדרכונים מפקידי הקבלה.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (כ-2 אירו לכל מזוודה), לחדרנים (כ-1 אירו ליום), למלצרים (10% ממחיר הארוחה, ותוספת אם תרצו להודות על שירות טוב) ולנהגי מוניות (עיגול הסכום עד ל-5 אירו כלפי מעלה).
לבוש באתרי נופש: בגדי הים נועדו רק לשימוש בחוף. אין להסתובב ברחובות בבגדי ים בלבד.

מצבי חירום

מצבי חירום בפורטוגל

כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
טלפונים בחירום: מספר הטלפון לשירותי חירום בפורטוגל הוא 112.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

העיירה אלווש, פורטוגל

אלווש

העיירה אלווש (Elvas) היושבת קרוב לגבול פורטוגל-ספרד היא דוגמה נאה לאדריכלות צבאית – עם מבצר בצורה כוכב. בשנת 2012 היא הוכרזה כאתר מורשת עולמית.

 מנזר סנטה מריה בעיירה אלקובסה, פורטוגל

אלקובסה

העיירה אלקובסה (Alcobaça) התפרסמה בעיקר בשל מנזר סנטה מריה שהוקם בה במאה ה-12 על ידי המלך אפונסו הראשון. המנזר הגדול בנוי בסגנון גותי מרשים, והיה אחד מהמנזרים החשובים ביותר בימי הביניים. הוא מעוטר בפסלים מסוגננים ומוצבים בו קבריהם המפוארים של כמה ממלכי פורטוגל, ובהם אפונסו השני ואפונסו השלישי ונשותיהם, וכן קבריהם של פדרו הראשון ושל אהובתו אינש דה קשטרו, שנרצחה על ידי אביו בשל מוצאה היהודי.

גימראיש, פורטוגל

גימראיש

העיירה גימראיש (Guimarães), המיושבת מאז המאה ה-9 לספירה, היא ערש התרבות הפורטוגלית. מרכזה ההיסטורי הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.

כנסיית בום ג'סוס דו מונטה, פורטוגל

כנסיית בום ג'סוס

כנסיית בום ג'סוס דו מונטה (Bom Jesus Do Monte "ישו הטוב של ההר") שוכנת בפארק עוצר נשימה במחוץ לעיר בראגה (Braga) שבצפון פורטוגל, ששימשה כמושב ארכיבישופים. אל הכנסייה מובילות מדרגות בארוקיות המטפסות בזיגזג לגובה 116 מטרים. העדויות המוקדמות ביותר מצביעות על כך שהכנסייה החלה להיות פעילה בשנת 1373, והיום היא אתר צליינות המושך אליו רבים.

רובע אלפמה בליסבון, פורטוגל

ליסבון

ליסבון (Lisbon), או "לישבואה" כפי שהיא נקראת בפורטוגל, היא הבירה והעיר הגדולה בפורטוגל. היא יושבת על שפך הנהר טז'ו הזורם לאוקיינוס האטלנטי. מהעיר העתיקה ברובע אלפמה (Alfama), שבו התגוררו בעבר ערבים, יהודים ומשפחות ימאים, אל רובע בלם השוקק; משדרות ליברדאדה (החירות) היפות אל אנדרטת המגלים; וממנזר ז'רונימוש למגדל בלם הנאה – ליסבון היא אחת הערים היפות והנעימות לטייל בהן.

ארמון פנה בעיר סינטרה, פורטוגל

סינטרה

העיר סינטרה (Sintra) יושבת במחוז ליסבון, ובה כמה ארמונות נאים. המוכר שבהם הוא ארמון פנה (Palácio Nacional da Pena) המצועצע משהו, שנבנה במאה ה-19 על ראש גבעה בעיירה. הארמון הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, והוא נחשב לאחד משבעת פלאי פורטוגל. עוד אתרים שכדאי לבקר בהם כשמגיעים לסינטרה הם המבצר המורי המשקיף לנוף יפה, אחוזת רגליירה, ארמון סֵטִיאייש הנאה וארמון מונסרט שסביבו ניטע יער.

האוניברסיטה בקוימברה, פורטוגל

קוימברה

קוימברה (Coimbra) היא בירתה ההיסטורית של פורטוגל ואחת מהערים הגדולות במדינה. העיר מוכרת בשל האוניברסיטה שבה, שהועברה אליה מליסבון לראשונה במאה ה-14. זוהי האוניברסיטה העתיקה ביותר בפורטוגל ואחת העתיקות בעולם, והיא כוללת מבנים מרשימים רבים, ובהם הספרייה הבארוקית והקאפלה המעוטרת באריחי קרמיקה, כיכרות נאות ופסלי חוצות.

חביות של יין פורט ביקב טיילור'ס, וילה נובה דה גאיה, פורטוגל

פורט ישמח לבב אנוש

אחד המאפיינים המזוהים ביותר של פורטוגל הוא יין הפורט, יין שנולד כתוצאה ממלחמה בין שתי ארצות והזדמנות עסקית

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-18 באוגוסט 2016

יין פורט הוא יין מחוזק הנקרא על שם העיר פורטו (Porto), שבסמוך אליה הוא מיוצר. היין מיוצר מאז המאה ה-17 באזור נהר דואורו (Douro). סוחרים מאנגליה, שבאותה תקופה הייתה נתו...

בית הכנסת כדורי בעיר פורטו שבפורטוגל | צילום: Bricking

יהדות בסתר

בשנת 1497, שנים ספורות לאחר גירוש ספרד, הוטבלו יהודי פורטוגל ודתם הומרה לנצרות. רבים מהנוצרים החדשים המשיכו לקיים אורח חיים יהודי בחשאי

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-18 באוגוסט 2016

בזמן גירוש ספרד (1492) היגרו, על פי הערכות, עשרות אלפי יהודים מספרד לפורטוגל השכנה, שעד אז התגוררו בה כ-30 אלף יהודים. מעמדם של היהודים מספרד הוגדר אז כלא-חוקי. כמה שנ...

שכונת אלפמה בליסבון, בירת פורטוגל | צילום: Reino-Baptista

זמר נוגה

מוזיקת הפאדו המלנכולית מזוהה עם שכונת אלפמה שבליסבון, בירת פורטוגל. מיהי מלכת הפאדו הבלתי מעורערת, והיכן אפשר לשמוע גרסאות עכשוויות לסגנון

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-16 באוגוסט 2016

אלפמה (Alfama), אחת השכונות העתיקות בליסבון, עם הבתים הישנים המצטלמים היטב, מזוהה עם מוזיקת הפאדו (Fado). הפאדו הוא סגנון מוזיקלי ייחודי לפורטוגל, שאפשר לשמוע עד היום ...