דרכונים
תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה להולנד.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 2 עמודים ריקים בדרכון.
אשרת כניסה להולנד
אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי פטורים מהוצאת אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם להולנד. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה להולנד.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס להולנד עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.
בריאות וחיסונים בטיול להולנד
אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.
ביטחון אישי בהולנד
הולנד היא ארץ בטוחה למטיילים. עם זאת, בשל הפיגוע שהתרחש בשדה התעופה של בריסל ב-22 במרץ 2016 הולנד עדיין נמצאת ברמת כוננות גבוהה. האבטחה תוגברה בכל מקום ונערכות בדיקות ביטחוניות מחמירות בשדות התעופה ובתחנות הרכבת.
אנא הביאו בחשבון את הדברים הבאים:
גנבה וכייסות: תיירים נתקלים לא פעם בבעיה של גנבה, כייסות וחטיפת תיקים. עיקר הגנבות מתרחשות בתחנות הרכבת, בשדות התעופה ובמקומות הומי אדם באזורי תיירות מרכזיים. המטרות העיקריות של הגנבים הן כסף ודרכונים. יש לשמור על ערנות ולהקפיד על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת.
גניבת תיקים מרכבות: דווח על מקרים רבים של גניבת תיקים מרכבות, בדרך כלל רגע לפני סגירת הדלתות. יש להשגיח על התיקים היטב.
הצגת מסמך מזהה: עליכם להיות מסוגלים להציג מסמך מזהה על פי דרישה. מומלץ לשאת את הדרכון עליכם במשך כל הביקור בהולנד ולשמור אותו הרחק מהישג ידם של גנבים.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע להולנד. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שהולנד, כמו שאר אירופה, עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.
מזג אוויר בהולנד
אקלים: האקלים בהולנד הוא ימי ממוזג עם גשמים היורדים ברוב חודשי השנה. השנה מחולקת ל-4 עונות מובחנות, אף שהגשם אינו מרפה בשום עונה. הטמפרטורות הממוצעות בחורף יורדות לסביבות 0 מעלות צלזיוס ובקיץ עולות לסביבות 15 מעלות צלזיוס.
עונות השנה באמסטרדם:
▪ אביב – אפריל-יוני: קריר-נוח וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 12 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-60 מ"מ בחודש.
▪ קיץ – יולי-אוגוסט: חמים וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 18-14 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-60 מ"מ בחודש.
▪ סתיו – ספטמבר-אוקטובר: קריר-נוח וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 12 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-70 מ"מ בחודש.
▪ חורף – נובמבר-מרץ: קר וגשום. הטמפרטורות יורדות ל-0 מעלות צלזיוס בממוצע, ובימים קרים במיוחד גם מתחת ל-0. כמות משקעים: כ-80 מ"מ בחודש.
השעה בהולנד
אזורי זמן בהולנד: השעה אחידה בכל רחבי הולנד.
הפרשי השעות בין ישראל להולנד: השעה בהולנד היא שעון ישראל פחות שעה (GMT+1).
שעון קיץ: הולנד עוברת לשעון קיץ בסוף מרץ וחוזרת לשעון חורף בסוף אוקטובר. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין הולנד לישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרשי השעות שצוינו לעיל.
כסף בהולנד
המטבע בהולנד: אירו (Euro).
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: אנחנו ממליצים להצטייד בשני אמצעי תשלום – מזומן וכרטיס אשראי:
▪ אירו מזומן: מומלץ להצטייד מראש בשטרות של אירו. לתשומת לבכם: האירופאים אינם ששים לקבל תשלום בשטרות של 500 אירו. מומלץ להימנע משימוש בשטרות מסוג זה.
▪ כרטיס אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי לכל הוצאה בטיול. אפשר להשתמש בכרטיס האשראי גם למשיכת מזומנים מכספומטים. הכספומטים נפוצים בכל רחבי הארץ.
אוכל ושתייה בהולנד
מים: אפשר לשתות מי ברז בהולנד בלי חשש.
ארוחות בטיול להולנד: המטבח ההולנדי אימץ השפעות מהבישול האיטלקי, הצרפתי והאינדונזי.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה, אם כי הבלגים ממעטים להגיש ירקות טריים וביצים (למעט ביצים קשות).
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במזנונים מהירים, במסעדות מקומיות או במרכולים – בהתאם לתכנית הטיול בכל יום.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול להולנד: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.
מלונות בהולנד
סבלות במלונות: במלונות רבים אין שירותי סבלות. מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, ולהעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם. ברוב המלונות יש מעליות המקלות על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.
מיזוג אוויר במלונות: במלונות רבים בהולנד מערכת מיזוג האוויר בחדרים אינה פועלת מחוץ לעונה החמה.
חדרים זוגיים: ברוב החדרים הזוגיים בהולנד יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.
חדר ליחיד: בחלק מהמלונות החדר ליחיד הוא קטן ומוצעת בו מיטת יחיד.
טיסות להולנד
כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
תקשורת בהולנד
קידומת בינלאומית: הקידומת של הולנד היא 31.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi בהולנד נפוצה למדי. בתי קפה, מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. המלונות מאפשרים גלישה בלי תשלום גם באזור הלובי וגם בחדרים.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.
צילום בהולנד
בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.
חשמל בהולנד
החשמל בהולנד: 220 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים עבים או דקים).
המלצות להתנהגות בהולנד
להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים בהולנד.
ביקור בכנסיות: בביקור בכנסייה או במנזר יש להימנע מלבוש חשוף. אם אתם נקלעים לכנסייה בשעת מיסה, נהגו בכבוד באירוע. אל תשוטטו ואל תצלמו. התנהגות כ"תייר" בזמן תפילה נחשבת לבוטה.
רישום במלונות: מלונות חייבים למסור לרשויות את פרטי הדרכון של כל אורחיהם. בעת הכניסה למלון תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים. עליכם להמתין בלובי עד להחזרת הדרכונים מפקידי הקבלה.
במסעדות: קריאה לאנשי שירות בנקישה באצבעות או בצעקה נחשבת לגסות רוח ועלולה לגרור התעלמות.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (כ-2 אירו לכל מזוודה), לחדרנים (כ-1 אירו ליום), למלצרים (כ-5% ממחיר הארוחה, ותוספת אם תרצו להודות על שירות טוב) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).
מצבי חירום בהולנד
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
טלפונים בחירום: מספר הטלפון לשירותי חירום בהולנד הוא 112.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.
אמסטרדם
אמסטרדם (Amsterdam), בירת הולנד, נוסדה ככפר דייגים במאה ה-12, אז גם נבנה סכר על נהר אמסטל העובר בעיר, וזהו מקור שמה שמשמעותו "הסכר על האמסטל". בתקופה הקולוניאלית עיר הנמל הייתה לעיר חשובה, תחנה ברשת של מסחר כלל עולמי. השפעת הקולוניות באה לידי ביטוי בעיר עד היום (במשך שנים, ולפני שזה הפך לאופנתי, היו כאן מסעדות אסייתיות ובייחוד אינדונזיות). במהלך השנים יובשו חלקים מהים הצפוני והפכו לחלק מהעיר. יותר מ-160 תעלות מים חוצות את העיר, ולגדותיהן עוגנים בתי סירה המשמשים מקומיים למגורים.
בעיר יש מגוון מוזיאונים, גדולים וקטנים, שמרנים וחתרניים: הרייקסמוזיאום (Rijksmuseum), ובו יצירת המופת "משמר הלילה" של רמברנדט; מוזיאון ואן גוך (Van Goghmuseum) המחזיק באוסף יצירות ואן גוך הגדול בעולם; בית אנה פרנק, אחד מאתרי החובה של העיר; מוזיאון המדע (NEMO), המומלץ לביקור משפחתי; המוזיאון הימי של הולנד (Nederlands Scheepvaartmuseum), מוזיאון התעלות (Het Grachtenhuis), בית הכנסת הפורטוגלי, ולהבדיל – מוזיאון חתולים, מוזיאון החשיש ואחרים. במרכז העיר נמצא הוונדלפארק, ריאה ירוקה ומרגיעה המושכת אליה את תושבי העיר השלווה כשהם מדוושים כהרגלם על האופניים.
דלפט
העיר דלפט (Delft) שוכנת בדרום הולנד על נהר סכי (Schie). העיר מפורסמת בזכות חרסינה בסגנון דלפט – כלים ואריחים עשויים חרסינה (פורצלן) מזוגגת ומעוטרת בכחול. הסגנון התפתח בתחילה מתוך רצון לחקות את החרסינה הסינית. המבקרים בעיר יכולים להתרשם מהחרסינה במוזיאון רויאל דלפט הפועל מאמצע המאה ה-17. דלפט ידוע גם כמקום הולדתו של הצייר יאן ורמיר (1675-1632), יליד העיר. בצד ציורים של דמויות בתוך ביתן, כמו "נערה עם עגיל פנינה", "מוזגת החלב" ועוד, צייר ורמיר גם ציור נוף המתעדים את דלפט. למשל הציור "נוף דלפט" או הציור "הרחוב הקטן" (לפני כמה שנים זיהה חוקר הולנדי באיזה רחוב מדובר - Vlamingstraat מספר 42-40). Vermeer Centrum Delft מאפשר למבקרים בו להתחקות אחר תחנות חייו של הצייר. אתרים מעניינים נוספים: הכנסייה החדשה (Nieuwe Kerk), הכנסייה הישנה (Oude Kerk), בניין העירייה, התעלה הישנה (Oude Delft).
דן האג
דן האג (Den Haag) נוסדה בשנת 1284 על ידי וילם השני. העיר יושבת לחוף הים הצפוני ומשמשת מקום מושבו של מלך הולנד ושל הממשלה. בהאג שוכנים גם מוסדות של האו"ם, כגון בית הדין הבינלאומי לצדק. בין האתרים המעניינים בעיר: כיכר פליין (Plein), המוקפת במוסדות ממשל, הביננהוף ("החצר הפנימית") המשמש את ממשלת הולנד; מוזיאון הכלא של האג (Museum de Gevangenpoort) שהיה בית סוהר במאות 19-15; מדורודאם (Madurodam), עיר המיניאטורות, היא אטרקציה משפחתית ידועה; סכוונינגן (Scheveningen) הוא פרבר של האג הנמצא לחוף הים הצפוני.
הארלם
העיר הארלם (Haarlem) בצפון הולנד נמצאת במרחק של כעשרים קילומטר מאמסטרדם. פירוש שמה הוא "הבית על החולות המיוערים" והוא מתייחס למיקומה על דיונות חול שבסמוך לים הצפוני. העיר נוסדה בשנת 1245. באוקטובר 1576 פרצה שריפה שכילתה כשליש מהעיר. הארלם הייתה ועודנה מרכזית בסחר בצבעונים, והייתה במוקד "שגעון הצבעונים" – בועה שהתפוצצה במחירי הצבעונים בתחילת המאה ה-17. אתרים מעניינים בהארלם: טחנת הרוח Molen de Adriaan הנמצאת ממש על גדת הנהר; Grote Kerk, הקתדרלה של הארלם שהוקמה במאה ה-14 ונמצאת בסמוך לכיכר העיר (Grote Markt); Frans Hals museum, מוזיאון המוקדש ליצירותיו של צייר הדיוקנאות, בן העיר הארלם, פרנס הלס.
הוחה ולובה
שמורת הוחה ולובה (Hoge Veluwe) היא הפארק הלאומי הגדול בהולנד. השמורה משלבת נופים של ביצות, דיונות ויערות, והיא שימשה אחוזת ציד של משפחת קרולר-מולר. במקום חיים צבאים, שועלים ובעלי חיים אחרים. בני המשפחה תרמו את השטח לממשלת הולנד, וזו הפכה אותו לפארק. בשטחי הפארק שבילי אופניים, ובכניסות אליו אופניים המיועדים למטיילים (חינם). בתחומי הפארק נמצאים גן פסלים ומוזיאון קרולר-מולר (Kröller-Müller Museum) הכולל אוסף גדול של יצירות של ואן גוך וציירים אחרים, שהיה בבעלות משפחת קרולר-מולר.
זאנסה סחאנס
זאנסה סחאנס (Zaanse Schans) הוא כפר המשחזר את החיים בהולנד הכפרית במאות 19-18. הכפר שוכן לא רחוק מאמסטרדם ויש בו בתי עץ, מקבץ טחנות רוח, מפעל לייצור קבקבי עץ, מאפיית לחם, מגבנה להכנת גבינות הולנדיות, בית חרושת לשוקולד ועוד.