16 ימי טיול במסלול ייחודי בדגש אומנות ואסתטיקה
מסע ליפן, מדינת האיים המרתקת בעלת התרבות הקמאית-מודרנית, בתקופת השלכת המרהיבה.


פרטים נוספים
16 ימי טיול במסלול ייחודי בדגש אומנות ואסתטיקה
ללא מועד יציאה
16 ימי טיול במסלול ייחודי בדגש אומנות ואסתטיקה
דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה ליפן.
דפים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 2 עמודים ריקים בדרכון.

אשרות כניסה

אשרות כניסה ליפן

אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי אינם נדרשים להצטייד באשרת כניסה ליפן לפני נסיעתם. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה ליפן.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס ליפן עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות הדרכון. אם אתם מטיילים אתנו אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה, ונסייע לכם בבירור הנושא.
מידע ביומטרי: רשויות ההגירה אוספים מידע ביומטרי (תצלום וטביעת אצבעות) מכל אדם שמבקר ביפן.
מס יציאה מיפן: החל מתחילת 2019 מטיילים נדרשים לשלם מס בסך 1000 ין בעת היציאה מיפן. תשלום המס נעשה במזומן.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול ליפן

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

בטחון אישי

ביטחון אישי ביפן

יפן היא אחת הארצות הבטוחות ביותר בעולם למטיילים. אין חשש ללכת ברחובות בשעות היום והלילה. עם זאת, הביאו בחשבון את הדברים הבאים:
נסיעה ברכבות עירוניות: ברכבות צפופות נשים נתקלות לעתים בתופעה של מגע שאינו הולם מצד זרים.
אזורי בילוי: ברובעי בילוי מסוימים בטוקיו (כדוגמת קבוקי צ'ו בשינג'וקו ורופונגי) כדאי להימנע מהזמנות מפתות למשקאות חינם בברים.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע ליפן. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ.

מזג אויר

מזג אוויר ביפן

אקלים: יפן נפרשת מצפון-מזרח לכיוון דרום-מערב. לאור זאת יש הבדלי אקלים משמעותיים בין החלק הדרומי של הארץ, למשל איי אוקינאווה, שהאקלים בו הוא טרופי למחצה, לחלק הצפוני של יפן, למשל האי הוקאידו, שבו האקלים ממוזג ונוטה לקר. החלק המרכזי של יפן – האי הונשו והאיים הסמוכים אליו, שבהם נערכים מרב הטיולים ליפן – מאופיינים באקלים ממוזג. בחלק המרכזי-צפוני של האי הונשו מתנשא רכס האלפים היפניים שפסגותיו מתנשאות לגובה 3,200 מטר מעל פני הים, והאקלים בו יבשתי קר.
עונות השנה: ביפן יש ארבע עונות, שאורכן תלוי במיקום הגיאוגרפי ובגובה.
עונות השנה בטוקיו:
▪ אביב – אפריל-מאי: מזג אוויר קפריזי, גשם ושמש לסירוגין. טמפרטורות ממוצעות בשעות היום: 25-20 מעלות צלזיוס, כמות משקעים: כ-130 מ"מ בחודש. בימים קרים באזורים גבוהים הטמפרטורות יכולות להתקרב לאפס.
▪ קיץ – יוני-ספטמבר: חם וגשום. הימים הולכים ומתארכים ומופיעים גשמי קיץ. טמפרטורות ממוצעות בשעות היום: 35-28 מעלות צלזיוס, כמות משקעים: כ-160 מ"מ בחודש.
▪ סתיו – אוקטובר-נובמבר: גשמי הקיץ הולכים ודועכים לאורך חודש אוקטובר ומתמעטים בנובמבר. הימים מתקצרים. טמפרטורות ממוצעות בשעות היום: 13-10 מעלות צלזיוס. בימים קרים ובאזורים גבוהים הטמפרטורות יכולות להתקרב לאפס. כמות משקעים: באוקטובר כ-150 מ"מ ובנובמבר כ-50 מ"מ.
▪ חורף – דצמבר-מרץ: קר ומושלג. הימים קצרים. טמפרטורות ממוצעות: 5-0 מעלות צלזיוס, כמות משקעים: כ-50 מ"מ בחודש.

השעה

השעה ביפן

אזורי זמן ביפן: השעה אחידה בכל רחבי יפן.
שעון קיץ ביפן: יפן אינה מנהיגה שעון קיץ.
הפרשי שעות: השעה ביפן מקדימה את השעה בישראל ב-7 שעות (GMT+9 שעות). בתקופת שעון הקיץ בישראל הפרש השעות מצטמצם בשעה והוא עומד על שעון ישראל ועוד 6 שעות.

כסף

כסף ביפן

המטבע ביפן: יֶן (Yen). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד ביֶנים מזומנים (מחייב הזמנה מראש בבנק בארץ).
כרטיס אשראי: משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: משיכת כסף מכספומטים ביפן מוגבלת לכרטיסי אשראי שהונפקו על ידי בנקים יפניים. רק כספומטים הממוקמים במרכולים של Seven-Eleven מאפשרים משיכת מזומן עם כרטיסי אשראי זרים, אבל מוטב לא לבנות על אפשרות זו.

אוכל ושתיה

אוכל ושתייה ביפן

מים: אפשר לשתות מי ברז ביפן בלי חשש. בכל מלון יש מכונה שמייצרת קוביות קרח והשימוש בה הוא חינם.
משקאות אחרים: בכל מקום ביפן קיימות מכונות המציעות משקאות קרים ומשקאות חמים.
המטבח היפני: המטבח היפני מציע טווח רחב של סגנונות בישול, שסושי הוא רק אחד מהם. המבחר מהמם: ממסעדות המתמחות במרקים ובאטריות, דרך מסעדות המתמחות בגריל וכלה במסעדות שמתמחות ביצירת מנות שמביאות לידי ביטוי את טעמי העונה. כמעט כל ארוחה מלווה באורז לבן. במקרים רבים האוכל משלב אצות ופירות ים.
אוכל רחוב ביפן: אפשר לאכול אוכל רחוב ביפן בלי חשש. האוכל נקי ובטוח לאכילה.
ארוחות בטיול ליפן:
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. בדרך כלל אפשר לבחור בין תפריט מערבי לתפריט יפני. לעתים קרובות יש להמתין בתור עד שמתפנה שולחן.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במזנונים מהירים, במסעדות מקומיות או במרכולים – בהתאם לתכנית הטיול בכל יום.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במרכזי אוכל שבהם יש מסעדות רבות הממוקמות זו לצד זו ומציעות מטבחים מגוונים. המסעדות קטנות ברובן ולא מתאפשרת ישיבה משותפת של כל חברי הקבוצה.
ארוחות יפניות מסורתיות: הארוחות המוגשות במלונות מסורתיים ובמנזרים בודהיסטיים הן מסורתיות. הן כוללות מגוון מנות קטנות המוגשות לכל סועד, ובכללן קערת מרק, קערת אורז או אטריות, ירקות מבושלים ומאודים, דגים צלויים ונאים, ולעתים גם אצות ופירות ים. בהודעה מראש של יום לפחות אפשר לבקש תפריט צמחוני. במנזרים בודהיסטיים הארוחות צמחוניות.
מרכולים: בכל יפן יש מרכולים קטנים הפתוחים משעות הבוקר ועד שעות הערב המאוחרות, ואפשר לקנות בהם סלטים, כריכים וארוחות מוכנות במחירים נמוכים.
אוכל לא יפני: מטיילים שאינם חסידי המטבח היפני ימצאו בכל עיר גדולה שפע מסעדות המגישות אוכל איטלקי, צרפתי, קוריאני, סיני, הודי, רשתות אוכל מהיר אמריקאי ועוד.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לבין אוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול ליפן: מטיילים שלהם צרכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים לידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. מודגש בזאת, שמטיילים כאלו חייבים להצטייד מראש במזון מתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול מצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שמטיילים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות ביפן

סוגי המלונות: ביפן יש מגוון מלונות מודרניים ומסורתיים.
▪ מלונות מודרניים: מלונות אלה מציעים מבחר שירותים כדוגמת ספא, חדר כושר, בריכת שחייה, שירות חדרים ועוד, ומצוידים בכל אביזר מודרני כמקובל במלונות מודרניים ברחבי העולם.
▪ מלונות מסורתיים: מלונות אלה הם קטנים בדרך כלל, והשירותים המוצעים בהם הם כמקובל במסורת היפנית. כך למשל בכל חדר יש חלוקים וכפכפים המתאימים לשימוש בחדר. הרהיטים נמוכים והשימוש בהם הוא בכריעה או בישיבה בגובה הרצפה. השינה היא על פוטון (מזרן מתקפל) המונח על גבי רצפת טאטאמי (רצפת קש מסורתית). חדר האמבטיה כולל לעתים אופורו – אמבטיית רחצה אישית קטנה. לעתים במלונות משפחתיים חדרי האמבטיה והשירותים משותפים.
סבלות במלונות: במלונות רבים אין שירותי סבלות. במלונות שיש בהם שירותי סבלות השירות אטי, ונדרשת לסבלים שעה לפחות לשאת את המזוודה לחדר או להורידה מהחדר ללובי. מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, ולהעלות או להוריד אותה בעצמכם. לידיעתכם: ברוב המלונות יש מעליות, עובדה המקלה על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.
חדרים זוגיים: ברוב החדרים הזוגיים ביפן יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.
חדר ליחיד: ברוב המלונות החדר ליחיד הוא קטן ומוצעת בו מיטת יחיד.
ציוד בחדר: ברוב המלונות, המודרניים והמסורתיים, החדרים מצוידים בקומקומים ובשקיקי תה לשימוש חופשי.

טיסות

טיסות ליפן

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות בינלאומיות ופנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות מותר להעביר מזוודה אחת במשקל של עד 23 ק"ג. חריגה במשקל או במספר התיקים תגרור תשלום נוסף. בטיסות פנים משקל הכבודה הנמסרת מוגבל ל-20 ק"ג.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות הישיבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים שמכורטסים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
נתיבי טיסה: טיסות בחברות ישראליות עוברות בנתיבים ביטחוניים. לא כך קורה בהכרח בטיסות של חברות זרות. מטיילים שסוגיית הנתיב חשובה להם מתבקשים לבדוק אתנו את נתיבי הטיסה לפני הרשמתם לטיול.

רכבות

רכבות ביפן

מערכת הרכבות ביפן היא מהמפותחות בעולם ומשלבת רכבות תחתיות במרכזי הערים הגדולות, רכבות פרברים הקושרות את מרכזי הערים אל הפרברים שסביבן, מערכת רכבות ארצית מסועפת ומערכת רכבות מהירות (הנקראות שינקנסן, "רכבת קליע". מהירותן 300-250 קמ"ש), המקשרות בין המרכזים האורבניים העיקריים במדינה.
כבודה ברכבות המהירות: בנסיעה ברכבת שינקנסן הנוסעים רשאים להעלות לרכבת תיק יד או טרולי אחד בלבד. חל איסור על נשיאת מזוודות גדולות.

תקשורת

תקשורת ביפן

קידומת בינלאומית: הקידומת של יפן היא 81.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: רק טלפונים סלולריים מדור 3 ודור 4 עובדים ביפן. מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi ביפן נעשית בהדרגה נפוצה יותר ויותר. בתי קפה, מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. במלונות הגלישה היא בקומת הלובי. בחדרי המלון הגלישה היא במלונות אחדים בחינם, ובאחרים – בתשלום.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.

צילום

צילום ביפן

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.

חשמל

חשמל ביפן

החשמל ביפן: הוא 110 וולט, 50/60 הרץ.
שקעים ביפן: היפנים משתמשים בשקע שני פינים (זהה לשקע המקובל בארצות הברית). סוג אחר זהה לשקע הקודם בתוספת פין להארקה.

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות ביפן

קוד ההתנהגות היפני שונה מאוד מזה הישראלי. להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים ביפן.
קוד לבוש: היפנים מקפידים בלבושם ומצפים מכם לנהוג כמותם. לבוש מרושל עלול לגרום לכך שיסרבו לתת לכם שירות או ימנעו מכם כניסה למקומות מסוימים.
חליצת נעליים: כשנכנסים למקומות מסורתיים, כדוגמת מקדשים ובתים מסורתיים, נדרשים לחלוץ נעליים. היפנים נוהגים לסמן את המעבר בין הרחוב ובין הבית או המקדש על ידי הגבהה ויצירת מפלס נפרד. הליכה על רצפת עץ או טאטאמי (רצפת קש) מותרת רק בגרביים או עם כפכפים מיוחדים, הממתינים לכם ליד מקום חליצת הנעליים. אין לעלות עם נעליים על משטח עץ או טאטאמי ואין לרדת יחפים או עם כפכפים למפלס הרחוב. בכניסה לשירותים ממתין זוג כפכפים אחר, שנועד לשימוש אך ורק בשירותים.
טיפים: לא נהוג לתת טיפ במסעדות ובמלונות. להבדיל, על שירותי סבלות במלון יש ציפייה לקבל טיפ.
מחלוקת על חשבון: אם יש לכם מחלוקת לגבי חשבון שהוגש לכם עליכם ליישב זאת עם מגיש החשבון בטרם תעזבו את המקום. בשום מקרה לא מסתלקים בלי לשלם את החשבון במלואו. המנהג ביפן במקרה כזה הוא לערב את המשטרה, ומחלוקת פעוטה עלולה להסתיים במעצר.
קוד התנהגות: היפנים אינם סבלניים להתנהגות בוטה ורעשנית.
נהיגה ביפן: הנהיגה היא בצד שמאל של הכביש. נהג חייב להציג את רישיונו (הישראלי), הרישיון בינלאומי (IDP) וביטוח (חובה ומקיף) בכל רגע שיידרש לכך. המשטרה היפנית מחמירה בעונשם של נהגים שאינם נושאים עמם את המסמכים הללו.

מצבי חירום

מצבי חירום ביפן

פגעי טבע ביפן: יפן חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובהם רעידות אדמה, צונאמי, התפרצויות וולקניות וטייפונים. הרשות המטאורולוגית היפנית עוקבת אחר מוקדי הסיכון ובמידת הצורך משדרת אזהרות בכל אמצעי התקשורת. במקרה של התראה יש לפעול לפי הנחיות הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: יפן ממוקמת באזור פעיל מאוד מבחינה סיסמית, ורעידות אדמה הן עניין יומיומי. בכל חדר במלון תמצאו הוראות להתנהגות במקרה של רעידת אדמה.
▪ צונאמי: אזורים הקרובים לחוף המזרחי חשופים לצונאמי שעלול להתרחש בעקבות רעידת אדמה תת-ימית.
▪ הרי געש: ביפן יש עשרות הרי געש פעילים, הנתונים במעקב מתמיד.
▪ טייפונים: עונת הטייפונים היא בעיקר בחודשים יולי-ספטמבר.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896 דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

נוף מעוצב, גשר בגן קורקואן. אוקייאמה, האי הונשו, יפן

אוקיאמה

אוקיאמה (Okayama) הוא שמה של עיר-טירה חשובה במערב האי הונשו. העיר התפרסמה בשל הגן הקלאסי השוכן בקרבת הטירה. הגן נחשב, על פי המסורת היפנית, לאחד משלושת הגנים הקלאסיים היפים ביותר ביפן. הגן, שקיבל את שמו משורה מפורסמת בשיר סיני, מביא לידי ביטוי מיטבי את העקרונות של עיצוב גנים אריסטוקרטים במסורת היפנית.

פסגה באלפים היפניים, האי הונשו, יפן

האלפים היפניים

האלפים היפניים (Japanese Alps) הם רכס הרים געשי שמתרומם בחלק המרכזי של האי הונשו (Honshu). כל הנוף מכוסה ביערות עצי-מחט ועצים נשירים. מעל מרבד היער מציצות הפסגות המושלגות המתנשאות לגבהים של למעלה מ-3,000 מ', רבות מהן הן הרי געש פעילים או רדומים שגם הם יתעוררו ויתפרצו ביום מן הימים. עשרות רבות של עיירות ספא (Onsen) קטנות נוצרו באלפים, בשל שפע המעיינות החמים שפורצים בכל מקום בהרים. מיעוט הדרכים המחברות בין האלפים למישורים ודלילות האוכלוסייה הפכו את האלפים למקום שבו השתמרו החיים המסורתיים ביפן טוב יותר מכל מקום אחר.

פסל של מינאמי טאדה (Minami Tada), במוזיאון הפתוח. האקונה, האי הונשו, יפן

האקונה

המרחב של האקונה (Hakone) הוא חלק משמורת הטבע פוג'י האקונה איזו (Fuji Hakone Izu National Park) השוכנת בשוליים הדרומים של הר הגעש פוג'י. השמורה היא אתר נופש אהוד על היפנים, במידה רבה בשל קרבתו לטוקיו, בשל הנופים המרהיבים של הר פוג'י הנשקפים ממנו ובשל הפעילות הגעשית שמבעבעת למרגלות ההר ושפע המעיינות החמים הטבעיים (Onsen) שנובעים בו.

האלפים היפניים, האי הונשו, יפן

הונשו

האי הונשו (Honshu), ששטחו מגיע ל-230,00 קמ"ר, הוא הגדול שבאיי יפן. זהו לב-לבה של יפן. כאן מרוכזת עיקר האוכלוסייה היפנית, בסדרת ערים הפרושות לאורך חופו הדרומי של האי, הפונה לאוקיינוס השקט. בלב האי מתרוממים רכסי הרים געשיים שמתנשאים מעל 3,000 מ'. החוף הצפוני והמערבי, זה שפונה לים יפן, מיושב בדלילות והוא שומר על צביון כפרי, נידח ושלו. ההתיישבות המוקדמת ביפן, שהחלה בחלקו המערבי של הונשו (ובאי הסמוך קיושו), התפשטה בהדרגה מזרחה, לאורך חופי האי, אגב יצירת הציוויליזציה היפנית.

טירת הימאג'י, האי הונשו, יפן

הימאג'י

טירת הימאג'י (Himeji), המוכרת גם כ"טירת האנפה הלבנה" היא היפה והשלמה ביותר מבין 12 הטירות המקוריות ששרדו ביפן. הטירה, המשלבת עיצוב אלגנטי עם יישום עקרונות הארכיטקטורה הצבאית מתקופת שלטונן של השוגונויות בהיסטוריה של יפן, הוכרזה כ"נכס לאומי" וכ"אתר מורשת עולמי" על ידי אונסק"ו.

פארק השלום ואתר ההנצחה בהירושימה, האי הונשו, יפן

הירושימה

בבוקר ה-6 באוג' 1945 הוטלה הפצצה האטומית הראשונה בהיסטוריה על הירושימה (Hiroshima). בתוך שניות כל מה שהיה ברדיוס של 2 ק"מ נחרב כליל. הירושימה היתה לסמל של חורבן ושואה. אבל פחות משנה אח"כ חזרו הציפורים לקנן בחורבות העיר ובהדרגה העיר נולדה מחדש. כיום זו עיר של מעל מיליון איש. אבל עדיין היא סמל לכוחה של הפצצה הגרעינית ולסכנות הכרוכות בה למין האנושי. ביקור בהירושימה הוא ביקור ביאוש והתקווה שמגולמים בחורבנה ותקומתה מחדש.

הפסגה המושלגת של הר הגעש פוג'י בבוקר אביב בהיר, האי הונשו, יפן

הר פוג'י

הר פוג'י (Fuji), המתנשא לגובה 3,776 מטר מעל פני הים, הוא הגבוה בהרי יפן. זהו הר געש רדום שצורתו קונוס מושלם ופסגתו מכוסה שלג-עד. ההר, שברוב ימות השנה הוא אפוף עננים, עומד מבודד מעל המישורים של מזרח הונשו ונצפה ממרחק רב. בשל יופיו של ההר ובשל היותו ציון דרך הנצפה מכל עבר, זכה הפוג'י להיות מושא להערצה על ידי היפנים.

נזיר בבית הקברות של הר קויה, האי הונשו, יפן

הר קויה

הר קויה (Koya), הממוקם בחצי האי קי (Kii) הוא המרכז הדתי והרוחני של כת השינגון בבודהיזם היפני. המייסד של הכת - הנזיר קוקאי (Kukai) - שב מלימודיו בסין בשנת 805 והחל לתור את יפן בחיפושיו אחר אתר מתאים. 21 שנים נדד ללא לאות עד שמצא את מבוקשו במרומי הר קויה והרחק מכל מקום ישוב. קוקאי התיישב בהר וחנך בפסגתו את המרכז הרוחני של השינגון. עם מהרה הביא לו פרסומו חסידים רבים מכל רחבי יפן. כיום יותר ממאה מנזרים של כת השינגון שוכנים בהר קויה. ביקור בהר מאפשר להכיר מקרוב את חיי הנזירים ביפן ולהשתתף, לרגע קט, בחייהם.

עגלת פסטיבל (מאצורי) בטאקאיאמה, האי הונשו, יפן

טאקאימה

טאקאימה (Takayama) היא עיר קטנה ורוגעת בלב הרי האלפים היפנים. בעיר המוכרת כ"קיוטו הקטנה" השתמרו בתים וצורות חיים מסורתיות שכבר נעלמו מרוב עריה של יפן. טאקאימה התפרסמה גם בשל המאצ'ורי (פסטיבל) המרשים שמתקיים בעיר פעמיים בשנה - באביב ובסתו.

פריחת הדובדבן בסנג'וקו, טוקיו, האי הונשו, יפן

טוקיו

טוקיו (Tokyo) נולדה בתחילת המאה ה-17 כבירת השוגונות השלישית. העיר שנקראה בשעתו בשם אדו הפכה בתוך מאה שנים מיום היווסדה לעיר של מיליון תושבים. עם נפילת השוגונות באמצע המאה ה-19 הייתה העיר לבירה הקיסרית ושמה שונה לטוקיו. כיום זהו מטרופולין עירוני ענקי המאוכלס בצפיפות שחיים בו יותר מ-32 מיליון נפש. זהו אחד הכרכים הדינמיים והמתקדמים ביותר בעולם מבחינה כלכלית ותרבותית. עם רובעי עסקים, מסחר, תעשייה, אמנות ושעשועים תוססים, בצד גנים ופארקים ויותר מאלף מקדשים - טוקיו מצליחה לשלב, בצורה מוצלחת יותר מכל מקום אחר ביפן, מסורת וקדמה למקשה אורבנית אחת.

טירת מאטסומוטו, האי הונשו, יפן

מאטסומוטו

מאטסומוטו (Matsumoto) היא עיר-טירה חשובה בלב הרי האלפים היפניים. הטירה, שהיא אחת מ-12 הטירות המקוריות ששרדו ביפן, מביאה לידי ביטוי את מיטב עקרונות הארכיטקטורה הצבאית בתקופת השוגונות האחרונה ביפן.

האי מיאג'ימה והטורי (שער למקדש שינטו) הגדול, הים הפנימי, יפן

מיאג'ימה

מיאג'ימה (Miyajima) הוא שמו של אי הנחשב, על פי המסורת היפנית, לאחד משלושת המראות הכי יפים ביפן. כאן הקים הנזיר קוקאי את אחד המנזרים החשובים ביותר של כת השינגון בבודהיזם היפני. כאן גם נבנה מקדש איצ'וקושימה, שהוא אחד ממקדשי השינטו הגדולים ביותר ביפן.

אמנות מודרנית באי נאושימה, הים הפנימי, יפן

נאושימה

האי נאושימה (Naoshima) הוא חלק מקבוצת איים בים הפנימי ביפן. החל משנות התשעים נבנו באי כמה מוזיאונים מרשימים המציגים לראווה יצירות של אמנות מודרנית. בנוסף נעשה בנאושימה פרויקט המשלב אמנות מודרנית בתוך קונטקסט כפרי ומסורתי, ובמסגרתו שולבו יצירות אמנות מודרנית בתוך הקהילות המקומיות, הממשיכות לקיים לצד היצירות הללו את אורחות חייהן כבשגרה.

מקדש טודאיג'י בנארה - הבירה הקדומה של יפן, האי הונשו, יפן

נארה

נארה (Nara) היא הבירה הקיסרית הקבועה הראשונה בהיסטוריה של יפן. עם אימוץ התרבות הסינית אימצו היפנים גם את התכנון האורבני הסיני. נארה הוקמה בשנת 710 לספירה במתכונת של העיר צ'אנג אן - בירת הקיסרות הסינית דאז. נארה הפכה למקום שבו נוצרה התרבות היפנית הקלאסית, שמיזגה את תרבות החצר הקיסרית עם האמונה והממסד הבודהיסטי, אגב אימוץ היסודות העיקריים של התרבות הסינית - אומנות, מוזיקה, כתב, מתמטיקה, אסטרונומיה ועוד. נארה הפסיקה להיות בירה בשנת 794, אך שמור לה מקום של כבוד בהתפתחות המסורת היפנית.

שלושת הקופים, גילוף עץ וציפוי לאקאוור. מואזוליאום טוקגאווה, ניקו, יפן

ניקו

ניקו (Nikko) הוא שמה של עיירה קטנה ושמורת טבע צפונית לטוקיו. המקום התפרסם בזכות המאוזוליאום שמוקדש לאייאסו טוקאגאווה (Ieyasu Tokugawa) - מייסד השוגונות של בית טוקאגאווה, ששלטה על יפן מבירתה אדו (Edo) - היא טוקיו בת ימינו. המאוזולאום המעוטר בגילופי עץ מרהיבים המצופים בלכה צבעונית הוא המקדש המעוטר והמקושט ביותר ביפן.

פריחת הדובדבן. יפן

פריחת הדובדבן ביפן

פריחת הדובדבן מתרחשת במעבר בין החורף לאביב. מועדי הפריחה משתנים לפי הטמפרטורות ששררו בחורף קודם לפריחה, המיקום הגיאוגרפי, הגובה מעל פני הים והזן של העץ. הזנים העיקריים מתחילים לפרוח בדרך כלל מסביבות 20 במרץ בדרום יפן והפריחה נודדת בהדרגה מדרום לצפון ומגיעה בסוף אפריל לצפון יפן. מרגע הנצת הפרח ועד לשיא פריחתו חולפים כחמישה ימים. הפריחה המלאה נמשכת כשבוע, ונשירת הפרחים כחמישה ימים נוספים.

פביליון הזהב במנזר קינקאקוג'י. קיוטו, האי הונשו, יפן

קיוטו

קיוטו (Kyoto) הייתה הבירה הקיסרית של יפן במשך יותר מ-1,100 שנים. אף שהיא הפסיקה לשמש כבירה באמצע המאה ה-19 קיוטו היא עדיין בירת המסורת היפנית. בתוך העיר ובשוליה ממוקמים אלפי מנזרים ומקדשים המשמרים את המסורת התרבותית והדתית העתיקה של יפן. במקדשי העיר עדיין נערכים טקסי תה, ברובעי השעשועים שלה אפשר עדיין לפגוש גיישות הממהרות ללקוחותיהן ובשווקים רואים עדיין נשים בקימונו.

האלה איזאנאמי, מופע באי קיושו, יפן

קיושו

האי קיושו (Kyushu) שפירושו "תשעה מחוזות" הוא האי השלישי בגודלו בארכיפלג של יפן. האי, הממוקם בצדו המזרחי של ים סין הדרומי (South China Sea) היה "קרש הקפיצה" שקישר בין יפן לבין שכנותיה. מכאן יצאו ובאו, בתקופות של פיוס שבהן יפן נפתחה אל העולם, הספינות שעשו את דרכן לסין, דרום מזרח-אסיה והלאה. האי קיושו וחלקו המערבי של האי הונשו, הם שני חבלי הארץ שבהם התרחשה ההתיישבות המוקדמת ביפן, של מהגרים שהגיעו מן היבשת; המקום שבו נקלטו לראשונה החידושים התרבותיים שאימצו היפנים משכניהם שמעבר לים; והמקום שבו התגבשה התרבות היפנית המוקדמת. כיום קיושו היא ביתם של הרי געש פעילים, נופים בראשיתיים וערים תוססות.

דאיבוטסו בודהא.  בקמאקורה, האי הונשו, יפן.

קמאקורה

לקראת סוף המאה ה- 12 נוצרה ביפן השוגונות של בית מינאמוטו שקבעה את בירתה בקמאקורה (Kamakura). מלכתחילה הייתה זו בירת אוהלים צבאית. אך עד מהרה הפכה קמאקורה למרכז תרבותי שהתחרה בקיוטו (עיר ששימשה כבירה הקיסרית). השוגונים הפכו לפטרונים של הכיתה הדתית של זן בבודהיזם היפני וקמאקורה היתה למקום שבו פרחו ושיגשגו מנזרי הזן העיקריים.

פסל אינרי, מקדש שינטו, קנזאווה, הונשו, יפן

קנזאווה

קנזאווה (Kanazawa) היא עיר חוף על שפת ים יפן (Sea of Japan). במהלך תקופת אדו (Edo) שנמשכה מתחילת המאה ה-17 ועד אמצע המאה ה-19, שלטה בקנזאווה משפחת מאאדה (Maeda) - משפחה של סמוראים שצברה עוצמה וכוח שנפלו רק במקצת מכוחה של משפחת השוגוניים מבית טוקאגאווה (Tokagawa) ששלטה באדו - היא טוקיו בת ימינו. בזכות מעמדה של משפחת מאאדה צמחה קנזאווה לעיר והפכה לשלישית בחשיבותה ביפן - אחרי אדו (טוקיו) וקיוטו. גניה ורובעיה העתיקים ניצלו בחלקם, במידה לא מבוטלת בזכות העובדה שקנאזאווה לא הופצצה בזמן מלחמת העולם השניה. קנזאווה מתגאה בגן הקלאסי שלה - קנרוקואן (Kenrokuen) - שנחשב כאחד משלושת הגנים הקלאסיים היפים ביפן.

מבט על כפר אוגימאצ'י, שיראקאווה גו, האלפים היפניים, יפן

שיראקאווה גו

שיראקאווה גו (Shirakawa Go) הוא שמו של אזור נידח בלב הרי האלפים היפניים (Japanese Alps). בישובי האזור השתמרו בתים מסורתיים המוכרים בשם Gassho-Zukuri - שם שפירושו "בנוי כידים בתפילה" בשל הגגות המחודדים שמזכירים זוג ידים שצמודות זו לזו בברכה ותפילה. הגדות המחודדים נוצרו כך שיוכלו לשאת את השלג הכבד שנופל פה בחורף. כמה מהכפרים באזור שיראקאווה גו, בראשם הכפר של אוגימאצ'י (Ogimachi), הוגדרו כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

עץ מייפל בשלכת. יפן

תקופת השלכת ביפן

לאורך הסתיו העצים הנשירים מצהיבים ומאדימים בשלל גוונים. השלכת מקדימה בצפון יפן ומתאחרת בדרום יפן. היא גם מקדימה באזורים גבוהים ומתאחרת באזורים בגובה פני הים. צבעי השלכת מגיעים לשיאם באי הוקאידו בסוף ספטמבר ותחילת אוקטובר. למרכז האי הונשו היא מגיעה כחודש מאוחר יותר. הזמן המיטבי לראות שלכת בטוקיו ובקיוטו הוא סביב אמצע נובמבר. לדרום יפן השלכת מגיעה רק בתחילת דצמבר.

מרק ראמן. צילום: ניסו קדם

ראמן, סיפורה של קערת איטריות

איך הפכה קערת האיטריות היפנית לאחת המנות הפופולריות ביפן ובעולם

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-27 בפברואר 2017


ראמן (Ramen) הוא שמו של מרק אטריות פופולארי ביפן. כל כך פופולארי שהוא נחשב לאחת המנות המייצגות ביותר של המטבח היפני. אך מקורה של המנה אינו יפני, אלא מסין השכנה. היא נכ...

חביות חתומות עם משחת מיסו העשויה סויה וחיטה קלויה מותססים. טקאיאמה, האלפים היפניים, יפן. צילום: ניסו קדם

סויה במטבח היפני המסורתי

מאדממה ועד טופו, מרוטב סויה ועד משחת מיסו - מגוון המוצרים והשימושים של סויה במטבח היפני

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-24 בפברואר 2017

סויה ואורז הם שני היסודות שעליהם מושתת המטבח היפני המסורתי. שניהם משלימים זה את זה. בעוד האורז הוא ספק הפחמימות העיקרי בתזונה היפנית, הסויה מספקת את רוב החלבונים. עד ל...

סאשימי. צילום: נורית פרסקי

מנות פופולריות במטבח היפני

מסושי ועד סוקייאקי - מילון המנות הפופולריות ביותר במטבח היפני

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-01 בפברואר 2017


במקביל לתהליכי הגלובליזציה שליוו את התפתחותה הכלכלית של יפן, בעקבות מלחמת העולם השנייה, קנה לו המטבח היפני אחיזה מעבר לגבולותיה של יפן. כיום זוכה האוכל היפני למעמד של ...

קומקו קימורה, אחת הדמויות הבולטות במאבק הנשים היפניות להצביע

קומקו קימורה והזכות להצביע ביפן

הסופרג'יסטית קומקו קימורה הייתה אחת הדמויות המרכזיות במאבקן של הנשים ביפן לקבל זכות הצבעה

מאת: עינת דהאן | פורסם ב-10 בדצמבר 2016

בעמדות המפתח החזקות בעולם ניצבות היום נשים – מאנגלה מרקל קנצלרית גרמניה, דרך תרזה מיי, ראשת הממשלה הבריטית, ועכשיו גם הילרי קלינטון, המועמדת הראשונה מטעם המפלגה הדמוקר...

עצי מייפל תרבותיים בשלכת בהר קויה, האי הונשו, יפן

אדמוּת עלי השלכת בסתיו עמוקה מפרחי האביב

עץ המייפל היפני הוא המקבילה הסתווית לעץ הדובדבן. זהו הצמח העיקרי שמעניק ליערות ולגנים היפניים את צבעי הסתיו המרהיבים

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-15 באוקטובר 2016

ארבע עונות ליפן במחזור השנה, וכל אחת מהן מובחנת מרעותה באופיה ובצבעיה – חורף קפוא, עגמומי ודומם; אביב פורח בעוז בשלל צבעים; קיץ של גשם מצליף ובוץ; סתיו של שקיעות ארוכו...

פריחת הדובדבן, זן יושינו, קוראשיקי, האי הונשו, יפן

פריחת הדובדבן ביפן

האם מתוך פרח הדובדבן יעלה הפרי?

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-10 באפריל 2016


מעל 100 מיני עצי דובדבן קיימים ביפן. הנפוצים שבהם הם Somei Yoshino - עץ מתורבת הנפוץ בגנים - ו-Yamazakura - עץ בר הנפוץ בהרים. המינים השונים נבדלים זה מזה בצורתם, בפרי...